Un kilogram de ceapă a ajuns să coste 8 lei. Care este motivul

de | 10.03.2023 15:50 | Știri, Economic, Lifestyle, Național

  • Ceapa a ajuns să coste enorm!

Dacă până de curând plăteam pentru un kilogram în jur de 4 lei, astăzi în magazine și în piețe ceapa are preț dublu.

Românii se întreabă cum s-a putut ajunge într-o asemenea situație, având în vedere că țara noastră se află în topul celor mai mari producători din Europa.

Răspunsul producătorilor de legume este că, România, nu are cum să păstreze din producţia de ceapă pentru iarnă din lipsa depozitelor, fiind nevoită să importe în extrasezon, lucru care determină preţuri mai mari.

O altă cauză menționată de aceștia ar fi războiul din Ucraina.

Un factor important pentru lipsa cepei e Ucraina, pentru că ucrainenii produceau legume într-un bazin precum Matca şi a fost acaparat de Rusia, iar România importa din Ucraina în judeţele aflate aproape de graniţă. Apoi, s-au făcut multe exporturi de ceapă către Ucraina din Austria, Germania şi Polonia şi chiar din România în sezon”, a spus Mircea Marius Filimon, proprietarul companiei Marivla Vegetable, producător de legume din Matca, conform Antena3.

Vestea bună este că prețul cepei va scădea în momentul în care va apărea pe piață mai multă marfă.

Pe măsură ce apare ceapă în România, o să scadă preţurile. Acum, ceapă care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari. Nu trebuie să ne facem griji, că preţul vă scădea odată ce va veni mai multă marfă în piaţă”, a precizat preşedintele Asociaţei Administratorilor de Pieţe din România, Teodor Birţ, potrivit Antena3.

Referitor la prețurile mari ale trufandalelor de pe piață, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a precizat următoarele:

Ministerul Agriculturii şi statul român dau subvenţii pentru agricultura României, pentru a menţine în stare de funcţionare din punct de vedere al confortului financiar pentru fermieri, în aşa fel încât să producem în ţară şi să producem tot timpul şi fără întrerupere şi să valorificăm întreaga producţie pe care o obţinem. Sunt preţuri în respect faţă de muncă.

 

E adevărat că acum este un sortiment, este această ceapă, dar nu trebuie să ne învârtim în jurul cepei şi să absolutizăm că preţurile au luat-o razna. E adevărat că au speculat un moment şi am spus foarte clar: nu trebuie să speculaţi acest moment. Noi suntem legaţi acum de toate informaţiile de pe planetă şi dacă într-o parte se spune că au crescut preţurile, iată că unii se gândesc, că dacă au crescut acolo, de ce să nu crească şi aici”, a transmis  Petre Daea.

 

Foto: G4Media

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Austria | Germania | Petre Daea | Polonia | Rusia | Ucraina

Ultimele articole