În cadrul celei mai noi clinici din Pitești, Forte Vita, există și un compartiment de kinetoterapie și masaj, unde pacienții pot primi consultație și un plan adecvat de terapie pentru a își recupera mobilitatea și a elimina sau atenua anumite dureri, provocate de diferite afecțiuni.
Despre noutățile aduse la nivel local de către Forte Vita pe acest segment am stat de vorbă cu fizioterapeutul Daniel Petcu.
Cu ce noutăți veniți pe partea de kinetoterapie ?
Dacă vorbim despre noutăți în kinetoterapie pe plan local, din punctul meu de vedere, ar fi în număr de 3:
»Dryneedling, combaterea punctelor trigger.
»Drenajul limfatic manual și managementul complet limfedemului.
»Recuperarea pacienților cu arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare (arterita – în termeni populari).
Să o luăm pe rând!
„Punctul trigger” este o durere localizată la nivelul musculaturii scheletice, care survine ca urmare a suprasolicitarii fasciculelor musculare. Are loc astfel eliberarea respectiv epuizarea unor cantități mari de ioni ce calciu. Acest proces fiziologic dă naștere unor contracții musculare exagerate, comprimând capilarele sangvine și determinând acumularea acidului lactic (produs metabolic toxic) la nivelul fibrei musculare.
Situația poate fi însă remediată în doi pași: în primul rând, va fi identificat (prin palpare) punctul de tensiune maximă, iar ulterior va fi aplicată metoda de tratament dryneedling. Această terapie presupune localizarea zonei trigger și stimularea prin penetrare a punctului de tensiune, asemenea principiului utilizat în acupunctura clasică.
Ce este dryneedling?
Dryneedling este un tratament medical ce utilizează ace foarte subțiri fără nicio substanță medicamentoasă, pentru a-și atinge scopul. Dryneedling este utilizat pentru a trata durerea și disfuncția, cauzată de probleme musculare, fasciale, ligamentare, dureri de cap și unele probleme neurologice.
Aceasta implică inserția în diferite zone ale corpului a unui ac de argint (asemănător celor de acupunctură) pentru a stimula procesul de vindecare a țesuturilor moi (punctele trigger), rezultatul fiind ameliorarea durerii și eliminarea contracturilor.
Cât de tare doare terapia dryneedling?
Durerea este o senzație foarte personală. Majoritatea pacienților spun că simt o mică înțepătură la început, însă, după maximum 30 de secunde, acele nu se mai simt. Sunt însă și zone unde contracturile sunt foarte puternice, iar în momentul în care acul rupe fibre musculare, procedura este resimțită un pic mai intens.
Care sunt riscurile?
Tehnica este 100 % sterilă, se folosesc mănuși, se dezinfectează zona unde urmează să fie introduse acele, acestea fiind de unică folosință. Pe tot parcursul tehnicii pacientul comunică cu terapeutul și orice disconfort mai mare poate conduce la întreruperea procedurii. Atunci când tehnica dryneedling este realizată corect, de către kinetoterapeuți profesioniști, nu există riscuri pentru pacienți.
Când se văd rezultatele?
Aceasta este partea cea mai frumoasă a tehnicii. Rezultatele sunt foarte rapide, durerea este redusă la 10 minute de la finalizarea procedurii. Durerea poate scădea în intensitate chiar și la jumătate după o primă ședință. Frecvența ședințelor este influențată 100% de simptomatologia pacientului. Ce este și mai frumos în această tehnică este că acolo unde există limitări în mobilitate, terapia are o influență directă, iar după prima ședință se pot observa creșteri în amplitudinea articulară.
Kinetoterapie în arteriopatia periferică. Cui se adresează și ce presupune?
Este poate partea cea mai iubită a practicii mele, lucrând de 5 ani lângă niște oameni exceptionali de la care am învățat lucruri prețioase în compartimentul de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean de Urgență Pitești.
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală circulatorie. Din cauza arterelor îngustate, se reduce fluxul sangvin către membrele inferioare. În consecință, mușchii nu sunt suficient oxigenați determinând astfel ischemia. Simptomul principal este durerea resimțită la nivelul gambei în timpul mersului, denumită și claudicație intermitentă. Arteriopatia obliterantă poate atinge un singur segment: piciorul, gamba sau coapsa ori tot membrul inferior. Rămâne mult timp asimptomatică și este la originea unor complicații severe.
Consider că problema majoră este în identificarea stadiului inițial al bolii. Claudicația intermitentă este deseori confundată cu „cârcelul reumatic” pacientul ajungând la medic abia atunci când intensitatea durerii se amplifică și apare în repaus sau chiar atunci când apare o leziune trofică (gangrena).
Sindromul de claudicație intermitentă este termenul medical folosit pentru a descrie durerea care se poate și ca o crampă, amorțeală, senzație de arsură sau greutate, la nivelul membrului inferior apărută în timpul unei activități precum efectuarea unor exerciții fizice, mers sau urcat trepte.
Plimbarea este o cerință fundamentală umană. Ischemia endemică inferioară cronică, cunoscută și sub denumirea de boală arterială periferică (BAP), este cea mai frecventă cauză de pierdere a capacității normale de mers pe jos observată de specialistul vascular. În afară de afectarea picioarelor, este asociată cu o morbiditate și mortalitate sistemică ridicată.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Clinica Forte Vita, poate asigura monitorizarea unei sarcini de la început până la naștere!