Deputatul PSD Argeș, Simona Bucura Oprescu a transmis un mesaj în mediul online în care amintește faptul că data de 15 octombrie 2022, marchează Centenarul Încoronării primilor suverani ai României Mari, Regele Ferdinand I și Regina Maria.
Totodată aceasta precizează faptul că orașul Curtea de Argeș este un simbol al Coroanei României, locul în care își dorm somnul veșnic Regii României. Întemeietorul dinastiei, Carol I, a restaurat din temelii Mănăstirea Curtea de Argeș şi a dorit ca familia lui să fie legată prin acest loc de vechii voievozi Basarabi ai românilor.
Important de menționat este faptul că la Curtea de Argeș va avea loc o slujbă de pomenire, cu ocazia Centenarului Încoronării.
Cu acest prilej vor avea loc manifestări ample și la Alba Iulia, locul Încoronării.
Când Ferdinand a devenit rege, urmându-i la tron unchiului său Carol I – 28 septembrie/11 octombrie 1914 –, România avea 137.000 km pătraţi şi 7.700.000 de locuitori. La sfârşitul Marelui Război, România avea o suprafaţă de 295.049 km pătraţi şi o populaţie de 16.500.000 de locuitori. În acel moment, România a ajuns un stat de mărime medie în Europa, ocupând locul 8 ca număr de locuitori şi locul 10 ca suprafaţă.
Regina Maria şi-a dat seama că, dacă România Mare a fost realizată, Suveranii săi nu au fost încă încoronaţi şi ar fi normal ca o ceremonie de prestigiu şi mediatizată să marcheze Unirea istorică a teritoriilor româneşti sub sceptrul lui Ferdinand I cel Loial şi al Mariei cea Mare! Acest fapt a fost discutat de Regină cu argeșeanul I.C. Brătianu, prim-ministrul din acel moment, şi ideea a fost agreată de cei doi care au fixat, la dorinţa Reginei, şi data: 15 octombrie 1922”, a scris Simona Bucura Oprescu.
Trebuie amintit că din „Comisiunea pentru organizarea Serbărilor Încoronării Suveranilor” au făcut parte și argeșeni celebri precum arhitectul Victor G. Stephănescu, fiul compozitorului George Stephănescu de la Arefu, și pictorul piteștean Costin Petrescu.
Încoronarea primilor Regi ai României Mari, eveniment remarcabil în viaţa politică a Românei interbelice, a fost momentul când s-a consfinţit noua configuraţie a ţării în urma Primului Război Mondial.
Credit foto și info: QMagazine
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: