„Exponatul lunii” la Muzeul Județean – „Pistol de secol al XIX-lea ,,Mariette Pepperbox”

de | 02.08.2023 09:25 | Știri, Cultură, Județean, Lifestyle

Luna aceasta, Muzeul Județean Argeș expune în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, Pistol de secol al XIX-lea ,,Mariette Pepperbox”.

Acesta a fost brevetat de către armurierul belgian Mariette Guillaume în anul 1836. Este un pistolul cu țevi rotative, denumit și pepperbox (cutia cu piper sau pipernița), fiind un concept nou în domeniul armelor de foc din secol al XIX-lea.

Această armă din epoca percuției se distinge prin designul țevilor multiple, înșurubate separat pe camere individuale într-un bloc rotativ. Deși timpul de încărcare al unui astfel de pistol era de aproximativ 40 de minute cele 18 focuri reprezentau un avantaj imens în fața altor arme ale epocii care puteau trage unul sau două focuri înainte de a fi încărcate.

 

Arma este alcătuită din două părți distincte detașabile: mânerul în care se află mecanismul de tragere și blocul țevilor rotative, fiecare numerotată cu un număr de la 1 la 18. Între numerele 17 și 18 se află ștanțată marca manufacturierului – literele E, L, J și o stea cu cinci colțuri. Mânerul este gravat cu motive vegetale încă observabile, dar nu mai păstrează lemnul original care acoperea mecanismul de tragere, acesta fiind înlocuit cu un plastic modern”, transmit reprezentanții Muzeului Județean Argeș. 

Cel mai cunoscut pepperbox în cinematografia românească a fost pistolul cu opt țevi din seria filmelor Mărgelatu. Deși era o armă creată special pentru recuzită, acesta a avut ca model de inspirație Mariette Peperbox-ul belgian.

Deși pistoalele cu țevi multiple au apărul încă din secolul al XVI-lea, cel mai cunoscut model a rămas Mariette Pepperbox-ul belgian, astăzi o armă foarte apreciată de colecționari și prezentă în numeroase licitații de specialitate din întreaga lume.

 

Revolverele de tip ,,piperniță” au început să dispară din vizorul publicului în jurul anilor 1840 – 1850, înlocuite de către revolverul lui Samuel Colt, o armă mai ușor de încărcat, cu acuratețe mai mare și cu o bătaie mai lungă”, mai transmit cei de la muzeu. 

De precizat faptul c microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-31 august și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

 

Foto: Muzeul Județean Argeș

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Județean Argeș

Ultimele articole