- Pe terenul donat de omul de afaceri Gheorghe Axinte,
Pe data de 1 mai, va fi mare eveniment în comuna Vlădești.
Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, călugării români de pe Sfântul Munte Athos din Grecia, de la Chilia Buna Vestire, sprijiniți de argeșeni credincioși care merg adesea în pelerinaje acolo, vor ctitori prima mănăstire cu tipic athonit închinată Sfântului Neagoe Vodă Basarab. Pe 1 mai, de la ora 8:00, va începe slujba cu Acatistul și Ceasurile, urmată la 9:15 de Sfânta Liturghie, sfințindu-se locul unde se va pune piatra de temelie a noului așezământ monahal. Slujba va fi oficiată de ÎPS Calinic al Argeșului și Muscelului, alături de un sobor de preoți, diaconi și călugări din țară și de pe Muntele Athos.
Printre laicii ce au pus umărul la înfăptuirea acestui proiect este și omul de afaceri Gheorghe Axinte, fondatorul Argecom și proprietar al unui hotel din stațiunea montană Bușteni. Acesta este cunoscut pentru apropierea sa de Biserică și pelerinajele frecvente pe care le face la Muntele Athos, unde petrece foarte mult timp alături de călugării români. Gheorghe Axinte a donat terenul pe care se va ridica mănăstirea athonită de la Vlădești, Sfântul Neagoe Basarab.
S-a ales ca Sfântul Neagoe Vodă Basarab să fie ocrotitor al lăcașului de cult, pentru că domnitorul Țării Românești în cursul vieții sale a făcut donații și ctitorii numeroase în Sf. Munte Athos, după cum scrie basilica.ro. Din aceeași publicație aflăm că starețul mănăstirii este ieromonah Cosma Giosanu de la Mănăstirea Sihăstria Neamț, care l-a avut naș de călugărie pe arhimandritul Ioanichie Bălan, iar îndrumător duhovnicesc al obștii este părintele Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu din Sf. Munte Athos.
Prima incintă va cuprinde biserica principală, închinată Sfântului Neagoe Basarab, iar pe lângă altarul principal va mai avea incluse două paraclise laterale închinate Sfântului Nifon Patriarhul Constantinopolului și Sfintei Teofana Basarab.”, a povestit pentru basilica.ro ieromonahul Giosanu.
Pe lângă biserica principală se va așeza un corp de chilii, trapeză și alte dependințe, respectiv bibliotecă, bucătărie, birouri și altele. Va exista și o incintă dedicată exclusiv monahilor din obște, cu un paraclis propriu.
Tipicul athonit presupune, printre altele, respectarea unor canoane specifice, posturi stricte, restricționarea accesului femeilor și absența cărnii din bucătăria mănăstirii, fiind permise doar preparatele din pește.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: