Ghid oficial pentru Casa Verde Fotovoltaice. Parohiile vor putea cere bani pentru panouri solare

de | 30.04.2023 17:50 | Știri, Economic, Național

Unitățile de cult vor putea cere bani în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Cu fondurile obținute vor puteainstala sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică din surse total ecologice.

Astfel, pe lângă persoanele fizice de acum și unitățile de cult vor putea cere bani în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Schimbarea apare în noul ghid de finanțare a programului Casa Verde Fotovoltaice, publicat săptămâna această înMonitorul Oficial. Noul ghid de finanţare a programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, potrivit denumirii oficiale, e conținut de Ordinul Ministerului Mediului nr. 1.063/2023.

Potrivit noului ghid, beneficiari pot fi, alături de persoanele fiziceși unitățile de cult (în cazul Bisericii Ortodoxe Române, unitatea de cult este parohia. Persoane eligibile sunt unitățile corespondente parohiei pentru celelalte culte recunoscute la nivel național). Solicitantul unitate de cult se va putea înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil. Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.  Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii. Fondurile din cadrul programului pentru instalarea de panouri solare vor fi disponibili doar după ce AFM anunță lansarea ediției din acest an.

Beneficiază de finanțare solicitantul unitate de cult care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • nu are obligații restante la bugetul de stat și bugetul local, conform legislației naționale în vigoare;
  • se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice și verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanțat;
  • se obligă să respecte legislația în domeniu privind livrarea surplusului în sistemul energetic național.

Foto descriptiv. Sursă foto: digi24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

MIPE: România este printre primele șapte state la nivelul UE care au depus cererea II de plată

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: