Lacul Techirghiol este vizitat de turiști din toată lumea pentru apa și nămolul său, benefice pentru sănătatea oamenilor. Însă, recent, a căpătat o culoare roz, dar și un miros neplăcut.
Potrivit specialiștilor, acest fenomen nu este unul nou, fiind întâlnit frecvent. De asemenea, există o explicație științifică pentru pelicula roz cu care a fost acoperit, iar specialiștii spun că turiștii nu au motive să se sperie, fiind vorba despre o specie de alge care apare în această perioadă.
Mai mult, algele respective au efect benefic în ceea ce privește refacerea stratului de nămol cu efect terapeutic.
Acestea se întind pe o lățime de câteva zeci de metri. Numele științific este Dunaliella salina, iar substanțele regăsite sunt cele conținute și de morcov, și anume beta-caroten.
Probabil este vorba de o proliferare a unor alge de culoare roșie sau roșiatică, probabil de Dunaliella salina, care este o algă ce trăiește în mediu salin, în mediu extrem. E capabilă de a rezista, halofilă s-ar mai numi, și care, în Techirghiol pare să fie sursa acestei culori deosebite, frumoase, extraordinare.
Mirosul este de hidrogen sulfurat. Nu este chiar neapărat un miros rău, este un miros natural care rezultă din descompunere a produselor proteici cu sulf.
În lacuri, în mării, Ocean există alge toxice, însă se pare că nu e cazul de față. Specialiștii vor lua probele pe care le-am recoltat de dimineață și le-am trimis la toate institutele care sunt abilitate pentru a cerceta acest lucru.
Ar putea să fie doar această algă prezentă în lacurile sărăturoase, foarte saline și este o zonă în care salinitatea este foarte ridicată, substanța organică de asemenea în cantitate mare și care ar putea să dea această culoare, neavând o toxicitate sau importanță deosebită.
Până la urmă, din aceste din acești pigmenți carotenoizi ajung ca și crusataceele, dar şi flamingo să-și coloreze penele, iar noi să facem o mulțime de coloranți, o mulțime de substanțe cu utilitate pentru cosmetică și chiar medicină” a transmis Adrian Bîlbă pentru Antena 3.
Foto Ziuaconstanta.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Prognoza meteo în iulie! Temperaturi greu de suportat în luna lui Cuptor