anchetaonline.ro

Legea offshore, depusă în Parlament de PNL, reduce dependența de gazul rusesc

de | 15.04.2022 21:49 | Știri

 

Pe 15 aprilie 2022, PNL, în calitate de lider al Coaliției a depus în Parlament Legea offshore. După cum a explicat președintele PNL, Nicolae Ciucă, care este și prim-ministrul României, acest act normativ, care se așteaptă a fi promulgat până la data de 1 iunie, marele avantaj este deblocarea investițiilor din Marea Neagră și reducerea dependenței de gazul rusesc, ceea ce ar putea transforma României în lider regional iar românii ar beneficia de gaze mai ieftine.

nicolae ciuca2 - Legea offshore, depusă în Parlament de PNL, reduce dependența de gazul rusesc

”- Legea offshore reduce dependența de gazul rusesc. Proiectul asigură independența energetică a României și reduce dependența de gazul rusesc, prin stimularea investițiilor în extracția de gaze naturale.

– Legea depusă stabilește un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul).

– Foarte important: Legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime).

 – Primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an și aici vorbim de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.

– Legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.

– La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024.

 – La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027.

– Ce va obține România de pe urma acestei legi? Independență și securitate energetică*. România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar și timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în țară. De asemenea, țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piața internă oferta va scădea, iar românii vor benefica de prețuri mai mici.”, se arată în informarea transmisă de către PNL.

Citește articolele pe același subiecte: Marea Neagră
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă, secretar general al redacțiilor Ancheta, cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: