anchetaonline.ro

4000 mc de lemn din pădurile Argeşului pleacă în Republica Moldova

de | 04.11.2022 07:30 | Știri, Administrație, Importante, Județean

În şedinţa de Guvern din data de 5 octombrie 2022, a fost aprobat – în regim de urgenţă – un memorandum privind aprobarea unui ajutor pentru Republica Moldova constând în livrarea a 130.000 mc de lemn pentru încălzire, de către unităţile Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Măsura a fost luată după ce Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a cerut ajutorul României, în contextul în care jumătate din populația moldavă ar putea trece la încălzire cu lemn de foc, din cauza crizei energetice. Conform statisticilor, mai puţin de 13% din suprafaţa totală a Moldovei este acoperită cu păduri, valoare care este una dintre cele mai mici din Europa.

Ca urmare a acestui memorandum, prin ordinul RNP nr. 11847 din 12.10.2022 s-a stabilit ca Direcţia Silvică Argeş să livreze, începând cu data de 1 noiembrie şi până la sfârşitul lunii martie a anului 2023, o cantitate de 4000 mc de buşteni de foc.

Maşinile care vor transporta masa lemnoasă vor parcurge peste 1 milion de kilometri

Pentru ca lemnul să ajungă la destinaţie, este necesară achiziţionarea serviciilor de transport, care să ducă buştenii de la cele 9 ocoale silvice ale DS Argeş către punctele de încărcare. În acest sens, Romsilva a lansat licitaţie pentru achiziţionarea serviciilor de transport de la ocoalele din cadrul Direcţiei Silvice Argeş pe o distanţă de peste 1 milion de km, licitaţie împărţită pe 16 loturi:

  • 4 loturi cu preluare de la Ocolul Silvic Aninoasa
  • 4 loturi pentru OS Muşăteşti
  • 2 loturi la Curtea de Argeş
  • câte 1 lot pentru ocoalele de la Câmpulung, Domneşti, Cotmeana, Piteşti, Şuici şi Vidraru.

Valoarea totală estimată a celor 16 contracte este de 789.584 lei (fără TVA), transportatorii putând depune oferte până pe 8 noiembrie.

Determinarea elementelor dimensionale și calculul volumului pentru lemnul livrat se vor face cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.497/2020 pentru aprobarea normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase şi a unor măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor ce introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, cu modificările și completările ulterioare.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Direcţia Silvică Argeş | Republica Moldova | Romsilva