anchetaonline.ro

Lista măsurilor ”Sprijin pentru România”. Anunț despre vouchere, tichete de masă, norma de hrană și IMM -uri

de | 12.04.2022 08:50 | Știri, Economic, Importante, Național

  • Liderii coaliției de guvernare au aprobat luni pachetul final de măsuri pentru sprijinirea românilor care cuprinde măsuri de sprijinire a economiei și a populației în valoare de 17,3 miliarde de lei.

 

Din aceștia 9 miliarde de lei urmează să fie asigurate din fonduri europene, iar alte 8,3 miliarde de la bugetul de stat.

» 300 de milioane de euro vor fi folosite pentru compensarea creșterii prețurilor.

» Ajutoare de până la 400.000 de euro/firmă sunt prevăzute pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilități.

» 200 de milioane de euro sunt prevăzute pentru investiții cu impact major în economie, dar este prevăzut și un ajutor de stat pentru stimularea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro.

»De asemenea, 300 de milioane de lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție.

Coaliția propune și ajustarea contractelor de investiții publice în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene, în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport și utilaje. AR urma să fie alocate 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea și finalizarea contractelor în derulare.

Șomajului tehnic va fi prelungit până la sfârșitul anului, iar programul Kurzarbeit – reducerea programului de lucru va continua.

» 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România și prime de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri.

bani de

 

»300 milioane de euro vor fi asigurate ca grant capital de lucru pentru fermierii români.

Salariul minim în agricultură și industria alimentară – 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcții)”, se precizează în pachetul de măsuri.

»În acest context, vor fi acordate vouchere pentru alimente de bază, de 50 de euro la fiecare 2 luni pentru familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pentru pensionarii cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, pentru persoanele cu venit minim garantat și pentru persoanele cu dizabilități. Se estimează că un număr de 4,7 milioane de persoane vor beneficia de vouchere în 2022, în valoarea totală de 1 miliard de euro.

Totodată, vor fi acordate vouchere pentru elevii care primesc burse sociale în valoare de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

» Va fi asigurată o sumă de 200 de lei în plus pentru salariul minim, o creștere voluntară scutită de taxe.

Important de menționat faptul că valoarea tichetelor de masă va crește cu 50%, de la 20,17 lei la 30 de lei, iar norma de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați va fi dublată, de la 11 lei/zi la 22 de lei/zi.

»Copiii instituționalizați, vor primi o alocație zilnică de hrană mărită de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă, iar sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Totodată cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite.

»Alocația lunară de plasament crește și ea de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilități, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar.

În pachetul de măsuri este menționată și extinderea programului de fertilizare în vitro. În acest fel, numărul persoanelor care pot aplica crește de la 300 la 5.000 în 2022.

»Vor fi lansate programele Family start, cu credite de până la 75.000 lei  și Student Invest, de până la 50.000 lei, garantate de stat.

 

Despre aceste măsuri deputatul Simona Bucura Oprescu a menționat faptul că PSD a reușit să convingă partenerii de coaliție să accepte un pachet de măsuri economice și sociale care să vină în sprijinul mediului de afaceri și al cetățenilor în această perioadă extrem de dificilă.

 

de măsuri

Ministrul de Finanţe exclude majorarea taxelor şi impozitelor în acest an 

„Exclus să creştem taxe şi impozite în acest an. (…) Nu se pune în momentul acesta o astfel de discuţie. Suntem, totuşi, într-o situaţie complicată. De ce vreţi să anticipăm discuţii care poate nu vor avea loc?”, a declarat ministrul Finanţelor luni seară, la conferinţa comună cu liderii coaliţiei în care a fost anunţat pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”.

Adrian Câciu a subliniat că în acest context este nevoie de solidaritate.

„Această situaţie complicată nu e numai la noi, e în toată Europa. În momentul acesta trebuie să fim doar uniţi şi solidari, dacă ne punem întrebarea ce vom face peste 10 ani, cred că este prematur. Cred că ar fi bine să ne uităm şi să ne ajutăm împreună să trecem cu mai multă înţelegere peste acest moment. Guvernul nu va lăsa pe nimeni în urmă. (…) Când o persoană este bolnavă i se aplică măsuri de prim rang şi măsuri de tip tratament. Aşa se acţionează şi în criză. Acţionezi cu măsuri de primă instanţă şi măsuri pe termen mediu şi lung, care reprezintă tratamentul structural asupra economiei tale, pentru că orice criză îţi dezvăluie vulnerabilităţile structurale pe care le-ai avut. Pe unele le-ai recunoscut, pe altele le vezi cu ocazia crizei, dar tocmai asta este acţiunea guvernamentală”, a adăugat Adrian Câciu.

Măsurile sunt anunțate în ziua în care inflația a crescut, rata fiind exprimată în două cifre

Inflația a sărit de 10,2% anunță INS, care a făcut publice ultimele informații despre prețuri și inflație:

» Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%.

» Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4,0%.

» Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%.

» Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%.

Cele mai importante scumpiri sunt la alimente, cu 11,2% față de aceeași perioadă a anului 2021. Și mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%.

Prețul pâinii a crescut cu 24%. Legumele și conservele de legume sunt mai scumpe cu 18%, iar fructele cu 10%. Carnea are un preț mai mare cu 7,8%, iar peștele cu 11,5%, pe când produsele lactate cu 9,3%.

De departe, cea mai mare scumpire o regăsim la gazele naturale, cu 46,4%, urmate de combustibili cu 34%. 

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: PSD