anchetaonline.ro

Profesorii primesc voucherele de vacanţă în luna mai! REGULI 2022!

de | 09.04.2022 14:34 | Național, Economic, Lifestyle

Dascălii și angajații din sistemul de învățământ urmează să  primească voucherele de vacanță pentru anul 2022, în conformitate cu dispozițiile unui ordin de ministru semnat de Sorin Câmpeanu.

Potrivit sindicaliştilor, reprezentanţii ministerului au acceptat până la urmă ca voucherele de vacanţă să se acorde, la fel ca în anul 2019. Acestea vor fi emise doar pe suport electronic, în cursul lunii mai, și vor fi în cuantum de 1450 de lei, banii fiind impozabili cu 10% (adică 145 lei)  în luna în care sunt acordaţi.

Tichetele pot fi folosite numai pe teritoriul ţării şi doar pe pachetele de turism intern. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor,  în luna septembrie 2021, erau 1.233.386 de persoane angajate în instituțiile publice din România. În cadrul Ministerului Educației erau 273.076 de angajați în perioada menționată anterior.

VOUCHERE3

Voucherul de vacanță va fi valabil un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportul electronic, anunță EduPedu.

Conform ordinului de ministru, în cazul personalului transferat sau detașat voucherele se acordă cu condiția prezentării de către salariat a unei adeverințe din care să rezulte că angajatorul de la care s-a transferat/detașat nu i-a acordat voucherele de vacanță aferente anului 2022 până la realizarea transferului/detașării.

De asemenea, documentul legiferează modul de acordare în cazul angajaților încadrați în sistem de cumul/plată cu ora. În acest caz voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.

În ceea ce-i privește pe angajații din învățământ care au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, există obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori informații privind opțiunea avută.

„În cazul salariatului al cărui contract individual de muncă/raport de serviciu, la data acordării voucherelor de vacanță, este suspendat sau a încetat în cursul anului 2022, acesta poate beneficia de vouchere de vacanță numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, depune la unitate/instituție o cerere în acest sens, precum și dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unității/instituției”.

Decizia guvernamentală prevede proceduri și pentru situația puțin probabilă în care beneficiarii declină oferta statului privind aceste vouchere, caz în care aceștia trebuie să depună o  solicitare scrisă la unitatea sau instituția angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării ordinului  în Monitorul Oficial.

VOUCHERE1

Nu intră în program hotelierii cu datorii la stat

Guvernul a adoptat la sfârşitul anului trecut Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026.

Mai mult, pentru că o parte dintre vacanțele achiziționate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător s-a decis prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022.

„Măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon. În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanță urmează să fie emise doar pe suport electronic”, a mai spus ministrului Antreprenoriatului lu Turismului.

Doar cei buni platnici din industria HoReCa pot intra în sistem, acceptarea voucherelor de vacanţă adresânu-se doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Totodată, de la 1 aprilie 2022, acești operatori sunt obligați să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

Reamintim că orice nereguli sesizate de turiști în activitatea operatorilor economici cu activitate de turism din România trebuie transmise la telefonul consumatorului 0 800 868 282 sau pe adresa de e-mail sesizari@mturism.ro.

În acest an, pot beneficia de vouchere  și angajații din sistemul privat: toți salariații încadrați în baza unui contract individual de muncă, dacă au negociat cu angajatorul acest drept, suma maximă fiind chiar mult mai mare.

Dacă în cazul salariaților plătiți din fonduri publice angajatorii au obligația de a acorda cei 1.450 lei/an sub formă de vouchere de vacanță, în cazul celorlalți nu este impusă o astfel de obligație, fiind prevăzut exclusiv plafonul maxim deductibil, iar atât acordarea în sine, cât și suma fac obiectul negocierilor.

Pe 18 martie, au început și o serie de dispute publice pe subiect, în condițiile în care statul a tergiversat distribuirea voucherelor, determinând organizațiile din turism sa reacționeze și să avertizeze că, în acest fel, se subminează posibilitatea beneficiarilor de a participa la programe și oferte privin rezervările timpurii. Orice zi care trece reprezintă un dezavantaj atât pentru angajați, care nu mai pot beneficia de ofertele speciale din această perioadă și ar fi dorit să achiziționeze pachete turistice cu vouchere de vacanță, cât și pentru agenții de turism și hotelieri, au avertizat aceștia din urmă.

VOUCHERE 2 BUCOVINA

INFO GENERAL VOUCHERE DE VACANȚĂ

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.

Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 


 

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: HoReCa