Liviu Dragnea, la Pitești: „Mi-ar plăcea să revăd primarii PSD din Argeș și să-i am alături în continuare!ˮ

de | 29.06.2023 19:17 | Județean, Din ediția tipărită, După subiect, Politic

Material realizat de Iulia Bădulescu

„Singura speranță”. Acest slogan a fost bifat, sâmbăta trecută, pe bannerul partidului Mișcarea România Suverană, mesaj dublat, în partea dreaptă, de o fotografie mare a lui Liviu Dragnea, sosit în Argeș, alături de Carmen Dan, pentru a susține o conferință de presă.

În interviul pe care ni l-a acordat, fostul premier și lider suprem al PSD, ne-a vorbit despre servicii, despre influența lor asupra partidelor și despre modul în care acestea ar servi, mai degrabă, interesele din afară. Nu e nimeni care să spună aceste lucruri, ne-a declarat Dragnea, în opinia căruia el și partidul său sunt singurii care se opun sistemului.

În privința Argeșului, spune că a păstrat legătura cu primarii PSD, printre puținii care nu s-au lepădat de el, pe care speră să-i aibă alături la alegerile de la anul. Pentru că legea îi interzice, în urma condamnării, să candideze sau să facă politică în calitate de membru al unui partid, Dragnea va fi vectorul de imagine și purtătorul de mesaj, iar Carmen Dan, fostul său ministru de Interne, cea care reprezintă, în scripte și la întâlnirile oficiale, partidul. În Argeș, Dorin Mărășoiu, fost pesedist și vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, este președintele interimar al filialei Mișcarea România Suverană.

 

Ce le reproșez eu acestora din conducerea județeană este faptul că sunt complici cu ceea ce face conducerea națională!

Vă aflați în Argeș, aici unde PSD are una dintre cele mai bune filiale. În mod evident, ca fost președinte al PSD, ați avut relații cu oamenii de aici. Vă mai leagă ceva de foștii colegi de partid din Argeș?

– Da, sunt oameni de care încă mă simt legat. Vorbesc despre mare parte dintre primarii PSD pe care i-am cunoscut și i-am ajutat și pe care mi-ar plăcea să-i revăd și să-i am alături în continuare. Din păcate, nu mai este conducerea care a fost.

Mulți dintre cei care sunt parlamentari sau se află în conducerea partidului s-au aflat în spatele dumneavoastră.

– Așa este! Ce le reproșez eu acestora din conducerea județeană este faptul că sunt complici cu ceea ce face conducerea națională. Știu că sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă la centru, văd că partidul nu are personalitate, nu are decizie, așteaptă comenzi ba de la Iohannis, ba de la ambasade… Dar, dacă la întrunirile naționale tac, în presă tac, asta îi face complici. Dacă vezi că România este devalizată și tu nu faci nimic, asta e trădare națională. Nu vei convinge pe nimeni și nu te poți ascunde în spatele vorbelor să spui că… nu eu, ci conducerea centrală. Au aproape același grad de vinovăție. Dacă toți ar bate cu pumnul în masă, altfel ar sta lucrurile. Dar dacă tac și își împart doar funcții, au aceeași vină. PSD nu a funcționat niciodată așa.

Până una-alta, sub Ciolacu cel fără personalitate”, PSD stă bine în sondaje și a reușit să-și domine partenerul de guvernare…

– Păi le convine realitatea aceasta și au început să se complacă în niște venituri mai mari, în niște aranjamente financiare, în ajutorul firmelor pentru cunoscuți, chestiuni imorale și poate și nelegale. În funcție de nivelul pe care stau în această scară ierarhică în partid, se bucură de anumite avantaje. De aceea și tac, dar asta nu înseamnă că nu sunt la fel de vinovați.

 

Am o foarte mare apăsare pe suflet pentru Mircea Drăghici!

 

În Argeș, îl avem și pe fostul deputat Mircea Drăghici, apropiat al dumneavoastră. Considerați că face parte din categoria „deținuților politici, în care ați ales să vă definiți și dumneavoastră?

– Eu cred că da. Este pentru prima dată când procurorul anchetează un partid politic din punct de vedere financiar. Legea partidelor nici măcar nu permite lucrul acesta, dar în România nu se mai respectă legea. Ei au vrut să ajungă la mine, pentru că circulau tot felul de povești și nu aveau cum să o facă. Dar denunțătorul care l-a trimis în pușcărie pe Mircea Drăghici este Marian Neacșu.

Vă simțiți vinovat că poate Drăghici a fost o victimă colaterală și că s-a încercat ca, prin el, să se ajungă la dumneavoastră?

– Am o foarte mare apăsare pe suflet atât pentru Mircea Drăghici, cât și pentru mulți alți oameni din România care au suferit din cauza asta. Sunt oameni care nu s-au dezis, indiferent de amenințări și care au preferat să sufere decât să spună minciuni despre mine.

Cine s-a lepădat primul când a cântat cocoșul de trei ori aici, în Argeș?

– Nu știu, probabil că mulți, instantaneu. Dar Viorica Dăncilă a fost prima. A făcut parte din plan în mod evident.

La început, impresia era că Viorica Dăncilă era păpușa pe care o manevrați dumneavoastră…

– Părea, dar nu a fost așa.

Ați scăpat păpușa de sub control?

– Nici măcar nu am avut-o vreodată sub control. Este un om foarte viclean care își urmărește interesele cu foarte mare cinism și care nu are niciun fel de scrupule.

Părea mai degrabă subiect bun de bancuri decât omul viclean al sistemului…

– Subiect de bancuri care a ajuns consilierul guvernatorului BNR…

Dumneavoastră care, în general, sunteți circumspect, nu i-ați… intuit potențialul?

– Ba da, dar era prea târziu ca să schimb al treilea premier.

V-a făcut Viorica…

– M-au făcut cei care nu au reușit să mă determine ca România să ia 100 și ceva de miliarde de dolari din țară.

 În orice județ, președintele organizației PSD și cel al PNL au o legătură de comunicare cu șeful SRI local. E obligatoriu. Din părerea mea, este neconstituțional!

După ieșirea din închisoare, sistemul vă lasă să zburdați liber?

– Nu! Chiar le-am spus colegilor ce s-a întâmplat cu copiii care m-au ajutat cu „Bucătăria de acasă”, trei copii între 20 și 22 de ani. După ce am ajuns la peste 36 de milioane de vizualizări într-o lună, ceea ce este o performanță, într-o vineri seara li s-au tăiat cauciucurile la mașină și, sâmbătă dimineața, au fost sunați toți trei și li s-a spus să înceteze imediat orice înregistrare cu mine. Sigur, părinții și copiii s-au speriat. Oameni care au venit spre mine au venit cu maximă precauție și spun că, după ce ne-am văzut, au primit mesaje prin interpuși să nu se mai vadă cu mine. Le este teamă, pentru că nu sunt controlabil.

Se spune că e greu să ai acces în sistem până la un anumit nivel dacă nu ești controlabil…

– Nu e chiar așa! Cine spune asta spune dinafară. Sigur că toată lumea a fost mirată că am venit de la Turnu Măgurele, de la Alexandria, ulterior, și am ajuns aici președinte la PSD și am câștigat cu un scor nemaivăzut în România. Toată lumea a rămas bulversată. În anii respectivi am avut discuții cu cei de la SRI, SIE, SPP. Eram foarte interesat să înțeleg sistemul, să înțeleg cum, Doamne iartă-mă!, se pot întâmpla tot felul de lucruri în România. Ceea ce am aflat m-a îngrozit și m-a determinat să nu mai fiu de acord cu niciun fel de compromis. De aceea și spuneam în 2018 și 2019 lucruri pe care lumea le cataloga drept conspirații și care acum s-au dovedit a fi adevărate. Sistemul acesta nenorocit, care acum este condus de Lucian Pahonțu, iar atunci era condus de Florian Coldea, este un experiment care acum are loc și în America.

Ați spus dumneavoastră că fiecare partid este sub umbrela SRI, SIE, SPP, Ambasade, influențe economice externe. Și ați mai spus că la nivel de județ serviciile își au oamenii lor în politică, la vârf. Cine sunt oamenii sistemului, în Argeș?

– În orice județ, președintele organizației PSD și cel al PNL au o legătură de comunicare cu șeful SRI local. E obligatoriu. Din părerea mea, este neconstituțional. La nivel național, nici Ciolacu și nici Ciucă nu iau decizii dacă nu se consultă înainte cu Eduard Hellvig (șeful SRI) sau dacă nu primesc directive de la Lucian Pahonțu (n.r. șeful SPP) sau Iohannis. Practic, SRI are control pe toate structurile PSD și PNL atât la nivel central, cât și la nivel județean. Nu își permit să se joace. Acesta e ordin de la stăpânirea de la Washington și Bruxelles. SRI e una dintre instituțiile care au drept misiune să țină sub control această coaliție. E fundamental acest lucru pentru ei, ținând cont de ceea ce se vrea să se facă în România din punct de vedere militar și economic. Totul ține de interesele militare americane. România este în poziția geografică respectivă. O bază militară americană care se construiește în Delta Dunării nu poate fi făcută decât dacă avem la conducere oameni cu capul plecat total. Nu mârâie, cu protestează nimeni.

Să înțelegem că România este singura țară din lume ale cărei servicii care ar trebui să o apere acționează împotriva ei?

– Nu e chiar singura, dar e clar că, dacă SRI primește o solicitare de la guvernul român să facă ceva, dar primește și de la Washington mesaj că trebuie să facă invers, ascultă de Washington. Mai mult, încearcă să convingă că așa e bine, că trebuie să ne ajutăm partenerul strategic. Dar cu ce ne ajută pe noi partenerul strategic? Cu nimic!

#Toți cei care au fost scoși la încălzire m-au căutat, dar nu am vrut să stau de vorbă cu niciunul!

AUR, care le cam încurcă tuturor socotelile, este o breșă în sistem sau partidul sistemului?

– AUR este creat și susținut financiar, conceptual și logistic de Coldea și de încă un număr de foști ofițeri SRI și SIE. Vechea gardă vrea să revină la putere. Coldea și Kovesi vor o restaurație, vor să decidă ei.

Vorbim, așadar, de un război Servicii vs. Servicii?

– Da! Culmea, și Coldea și Helvig sunt susținuți de americani. Americanii mereu au lucrat așa, la mai multe capete. Cu cât mai multă bulversare, cu atât mai bine. Haosul este perfect pentru americani.

Domnule Dragnea, poate că ceea ce spuneți dumneavoastră este adevărat și e grav dacă e adevărat. Însă credeți că vă și bucurați de credibilitatea celui care poate să transmită astfel de mesaje? Ați fost condamnat, ați făcut închisoare, cât de credibil credeți că puteți fi?

– Și cine altcineva ar putea să o facă? Am spus-o multora: din păcate, sunt singurul care poate să facă asta. Dacă mai era unul singur, eu, cum-necum, ajungeam și îi ofeream tot sprijinul meu. Nu am încredere în niciunul. Sunt mulți care m-au căutat. Toți cei care au fost scoși la încălzire m-au căutat, dar nu am vrut să stau de vorbă cu niciunul, pentru că știu că fiecare are în spate niște fire care toate duc în același loc.

De ce nu stați în banca dumneavoastră?

– Nu pot. Poate exagerez, dar aș muri neîmpăcat. Vreau ca până în 2024 să spun că am făcut tot ce mi-a stat în putință, chiar dacă poporul, cumva, m-a condamnat.

A fost o perioadă cu închis de orașe, ordonanța 13, noaptea ca hoții…

– Toate au fost minciuni și manipulare. Cel care a generat ordonanța 13 a fost Marian Neacșu, ca să scape de condamnarea cu suspendare pe care o avea. Dar e deja istorie.

Bin Laden a fost mic copil pe lângă mine!…

În altă ordine de idei, ca să încheiem mai relaxat, a cui a fost ideea cu blogul culinar?

– Eu gătesc de foarte mult timp, foarte bine. După ce terminam filmarea, tot ce găteam eu mâncau copiii.

V-ați gândit, vreo secundă, că e neadecvat ca fostul șef al celui mai mare partid de guvernare din România să ajungă blogger culinar?

– De ce? Dacă era așa, nu aș fi avut zeci de milioane de utilizatori. Nu mi-e rușine cu asta. Am vrut neapărat să încerc să-i fac pe români să înțeleagă că e important să gătească acasă. Bagă în ei otravă în fiecare zi. De lene și comoditate! Nu e atât de greu să gătești.

Nu a fost o strategie prin care să reveniți în atenția publică și să vă puteți transmite mesajul?

– Orice fac eu, pe internet, va avea vizualizări. În scurt timp voi face și altceva. Pur și simplu, după o masă pregătită pentru prieteni, cineva m-a întrebat de ce nu deschid un blog. Voi porni un alt proiect pe internet. Acum chiar vreau să folosesc orice cale de comunicare de a ajunge la oameni, pentru că la televiziunile importante mi s-a interzis accesul. Și atunci mă folosesc de internet.

Dar chiar și aici sistemul mai strânge robinetul…

– Da. Spre exemplu, Facebook nu mi-a permis să-mi fac cont. E o pagină administrată de altceva, pentru că pe mine m-a refuzat. Am vrut să fac și un card Revolut. Nici asta nu mi s-a permis. Bin Laden a fost mic copil pe lângă mine!…

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole