Iese la pensie judecătoarea din Piteşti care ţinea dosarele blocate peste 10 ani

de | 29.06.2023 19:15 | Știri, Din ediția tipărită, Eveniment, Pitești

Unul dintre cei mai controversaţi magistraţi de la Judecătoria Piteşti a decis să părăsească sistemul judiciar. Sancţionată în repetate rânduri pentru abateri disciplinare, judecătoarea Elena-Luminiţa Bărbulescu a depus cerere de pensionare, iar Consiliul Superior al Magistraturii a dat undă verde acestei solicitări în şedinţa de joi, 22 iunie, propunerea de eliberare din funcţie urmând să fie transmisă preşedintelui Klaus Iohannis.

A ţinut blocate peste 10 ani pe rolul Judecătoriei Piteşti mai multe dosare

Elena-Luminiţa Bărbulescu deţine un veritabil record de sancţiuni disciplinare, în ultimii şapte ani fiind cercetată de patru ori. În 2016, în urma a două acţiuni disciplinare, judecătoarea s-a ales cu două avertismente pentru „nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor…” şi „exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”. Motivul: avea în lucru un dosar de mai bine de 10 ani şi o ţinea din amânare în amânare, în loc să dea în sfârşit o soluţie.

În 2020, magistratului de la Judecătoria Piteşti i-a fost tăiat din salariu 25% timp de şase luni, pedeapsă primită din acelaşi motiv: tergiversarea nejustificată a unor speţe. Inspecţia Judiciară a constatat la vremea respectivă că Elena Bărbulescu avea în instrumentare… trei dosare cu vechime mai mare de 10 ani:

În perioada septembrie 2017 – iunie 2019, doamna judecător Elena Bărbulescu nu a respectat, în mod repetat și din motive imputabile, dispozițiile legale privind soluționarea cu celeritate a cauzelor și a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele procesuale referitoare la administrarea probei cu expertiză, cu consecința prelungirii nejustificate a procedurilor judiciare și a nesoluționării cauzelor în termene rezonabile”, preciza, în 2019, fostul şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru.

Ultima şi cea mai drastică sancţiune dictată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM a venit anul trecut, când judecătoarea piteşteană a primit o suspendare din funcţie pentru şase luni. Evident, din acelaşi motiv! Nemulţumită de decizia CSM, magistratul a contestat sancţiunea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care însă i-a respins cererea.

Coşmarul justiţiabililor care au avut ghinionul să fie părţi în procesele întinse pe un deceniu de către judecătoarea Bărbulescu a luat sfârşit, odată cu ieşirea acesteia la pensie.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CSM | Înalta Curte de Casație și Justiție | Judecătoria Piteşti