Luminița Ioana, avocat:  Dorința  de validare a propriilor acțiuni este, poate, vulnerabilitatea  unei femei care dorește să demonstreze!

de | 06.03.2024 10:30 | Județean, Din ediția tipărită, Lifestyle

Este un mentor pentru cei care îmbrățișează profesia de avocat, un exemplu pentru femeile care își doresc să performeze în această carieră. Luminița Ioana este o persoană determinată, care și-a urmat profesia din pasiune.

Domnia sa a coordonat timp de două mandate activitatea Baroului Argeș și a spart stereotipurile acestui domeniu când, în 2015, a devenit prima femeie aleasă ca Decan. Calitățile sale de leadership, diplomația și acțiunile întreprinse pentr a obține drepturile cuvenite colegilor săi avocați i-au adus și cel de-al doilea mandat, iar ulterior, când legea nu i-a mai permis să candideze, a fost propulsată la nivel național. În vara anului 2023, Luminița Ioana a fost aleasă ca membru al Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Luminița Ioana

Mamă la rândul său, avocat care a văzut multe spețe cu tineri ajunși în fața instanței, a înțeles necesitatea educației juridice pentru noua generație, împărtășită pe limba și înțelesul adolescenților de azi. Alături de colegii săi din Baroul Argeș a dezvoltat un proiect care a fost implementat la nivel național, ”Fii avocat în școala ta”, prin care educația juridică este explicată pe înțelesul elevilor, pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor, pentru a își cunoaște drepturile și obligațiile și de a știi care sunt repercursiunile faptelor lor. De altfel, Luminița Ioana coordonează proiectul la nivel național în cadrul UNBR. Profesia de avocat este un mod de viață pentru domnia sa, o profesie nobilă care a fascinat-o întotdeauna, după cum a declarat în nenumărate rânduri.

▼ Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuși să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?

– Nu aș putea spune că am simțit în dezvoltarea mea profesională și socială că există impedimente  din cauza faptului că sunt femeie, iar provocările întâlnite au fost doar cele specifice fiecărei evoluții.  Poate nu este foarte complicat să ajungi într-o poziție profesională sau socială, cel mai important  este să ți se recunoască meritele pentru tot ceea ce faci din acea poziție, iar aici intervine gradul mic  de încredere care i se acordă unei femei că poate reuși. Am avut de multe ori impresia că îmi erau  analizate  reacțiile, că acțiunile îmi erau urmărite de neîncrederea celorlalți în faptul că pot reuși să duc la bun  sfârșit tot ceea ce mi-am propus. Dorința  de validare a propriilor acțiuni este, poate, vulnerabilitatea  unei femei care dorește să demonstreze.

▼ Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?

– În  domeniul în care îmi desfășor activitatea (avocatura) aș putea spune chiar că există mai mult  decât o egalitate de gen, este vorba chiar despre o majoritate feminină și acest lucru este datorat  faptului că studiile juridice sunt preferate foarte mult de partea feminină a societății, iar avocatura   este o profesie atât de frumoasă și de elegantă încât se potrivește la fix oricărei femei. Dar,  în schimb, sunt foarte multe domenii de activitate care sunt în mod majoritar apanajul bărbaților.

Luminița Ioana

▼ Care au fost cele mai mari avantaje generate de faptul că sunteți femeie?

– Am spus că nu am considerat că sunt impedimente  în activitatea mea profesională pentru faptul că sunt femeie, dar nici nu am simțit că am avantaje din cauza acestui fapt. Poate că dacă ar trebui să identific în mod obligatoriu și avantaje atunci ar trebui să subliniez că fiind femei ne permitem să fim  sensibile, să transmitem emoții, să câștigăm prin empatie, să fim uneori puțin romantice, să jucăm  puțin teatru pentru a ajunge unde dorim.

Despre femeile care au fost unanim considerate frumoase, reușita lor se bazează adesea numai pe frumusețea lor. Am simțit că trebuie să fac lucruri, să fiu inteligentă și să îmi dezvolt o personalitate pentru a fi văzută ca fiind atractivă, dar curând mi-am dat seamă că poate nu eram atât de frumoasă, iar eu mă antrenasem deja să fiu mult mai interesantă și informată.

▼ Ce ați face diferit în viața dumneavoastrăprofesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?

– Am spus-o de mai multe ori că indiferent de oportunitate, de la capăt dacă aș putea să o iau, aș  face același lucru: AVOCATURA. Aș face aceeași profesie din iubire pentru oameni și pentru găsirea dreptății și a binelui. Poate că ar fi trebuit să acord mai mult timp familiei mele, pasiunilor mele, dar în  esență cea mai mare pasiune rămâne tot profesia de avocat.

 Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?

– Un act puternic pentru o femeie este să se adore pe ea însăși, să fie așa cum este și să fie remarcabilă printre cei care s-au îndoit mereu de capacitatea ei. Tocmai de aceea puterea unei  femei este dată de automotivarea sa, orice îi vine din afara ei o transformă în vulnerabilitate.

▼ Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?

– Pentru carierele impresionante admir foarte multe femei și în general este greu să faci astfel de nominalizări,  pentru că fiecare timp, fiecare epocă are o mulțime de femei-model. Rămân însă tot  timpul ancorată în personalitatea Reginei Maria, admirând-o, dorind să știu tot mai multe despre  viața ei, încercând să transpun ideile ei la viața contemporană.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Livia Trancă, avocat: În sistemul juridic, egalitatea de gen a ajuns la un nivel ridicat!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Luminița Ioana