La începutul anului 2020, două dintre cele mai mari exploatații de porci din România, Macro Suin și DanBred (ambele având fermele în Argeș), au fost puternic lovite de virusul pestei porcine africane. Efectivele de animale au fost sacrificate în totalitate, DanBred pierzând 47.200 de capete, pentru care a primit despăgubiri de peste 46 milioane lei. La Macro Suin au fost eliminați 25.730 porci, alți 671 murind din cauza virusului, iar firma a primit despăgubiri în valoare de circa 27,5 milioane lei. În topul național al despăgubirilor și al pagubelor suferite pe fondul pestei porcine, DanBred se află pe primul loc, iar Macro Suin pe locul al treilea.
Macro Suin nu a încheiat încă socotelile pentru nota de plată generată de pestea porcină africană. Compania a chemat în judecată Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor, alături de Direcțiile Sanitar Veterinare din Argeș și Olt, cerând noi despăgubiri. Conform dosarului înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș, chiar săptămâna trecută, compania din Costești cere despăgubiri în sumă de aproape 53.500 lei, reprezentând contravaloarea carcaselor de porc confiscare de autoritate.
Din cât ne-a explicat șeful Direcției Sanitar Veterinare Argeș, Sorin Sorescu, la momentul în care s-a identificat focarul de pestă la Macro Suin s-a dispus inclusiv confiscarea cărnii care se afla în depozite, rezultată din sacrificările anterioare. S-a luat această măsură, deoarece s-a considerat că și carcasele respective proveneau din perioada de virulență, conform rezultatelor anchetei. De asemenea, s-a mers pe fir, inclusiv la producătorul care a utilizat respectiva carne în preparate și s-a dispus procedura de retragere a acestora de la comercializare și consum.
Lovitura primită de crescătorii de porci în regim comercial în 2020 a fost una uriașă. Macro Suin producea circa 50.000 de porci pe an, iar în 2021 au fost nevoiți să aibă ferma goală din cauza restricțiilor și a cazurilor de pestă. Unitatea de creștere a porcilor este formată din 12 hale cu suprafețe de 2.000 metri pătrați. Pe lângă ferma de suine, compania mai deține un abator, stație de recepție cereale și fabrică de nutrețuri combinate.