Amendament PNL la proiectul de buget pe 2023: Mai multe brățări, mai multă protecție pentru victimele violenței domestice

de | 11.12.2022 15:05 | Știri, Național, Politic

Presedintele Senatului, Alina Gorghiu anunță printr-un comunicat depunerea amendamentului  la proiectul de buget pe 2023 pentru majorarea alocării bugetare cu 15 milioane lei pentru achiziţia a încă 1.000 de brăţării electronice pentru agresori.

 

„Violența domestică rămâne o realitate tristă pentru România anului 2022. Datele statistice pentru primele 10 luni sunt elocvente: aproximativ 75.000 de cazuri în care polițiștii au intervenit; numărul faptelor penale în domeniu a crescut la peste 46.000, cu 13,4% față de primele 10 luni ale anului 2021; au fost emise aproape 11.000 de ordine de protecție provizorii, peste 4.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată.

Problema este mare și combaterea fenomenului este dificilă. Nu se realizează de azi pe mâine! Dar prin extinderea instrumentelor de prevenție și control eficiente, victimele violenței domestice, aparținătorii, societatea vor fi mai în siguranță. Iar aici, monitorizarea cu brățări electronice a agresorilor are un rol major.

Operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) cu 1 octombrie a adus mai multă protecție victimelor violenței domestice și mai mult curaj din partea lor de a se adresa autorităților, știind că există o soluție funcțională. În prima lună de implementare a proiectului pilot, în 56 de situații a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”. 20% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.

Un început bun. Se poate însă și mai bine! Dacă, de la momentul în care am inițiat propunerea legislativă cu brățările electronice (decembrie 2019) și până la adoptarea legii (mai 2021), a trecut mai bine de un an și jumătate, încă alte câteva luni până la implementarea legii, dinamica numărului victimelor violenței domestice ne obligă să apasăm pedala accelerației și să implementăm monitorizarea agresorilor cu brățară electronică la nivelul altor două județe: Argeș și Timiș.

De aceea, am depus, în numele PNL, un amendament la proiectul bugetului de stat pentru 2023 pentru majorarea alocării bugetare cu 15 milioane lei pentru achiziția a încă 1000 de bucăți, precum și pentru cheltuieli de personal necesare acțiunilor care prevăd monitorizarea cu brățară electronică. Și asta înseamnă un lucru simplu: mai multe brățări, mai multă protecție pentru victimele violenței domestice.”

 

Foto descriptiv

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: PNL