MAI: „Polițiștii fac cercetări în cazul a 165 de posibile infracțiuni, săvârșite de la începerea procesului de vot ”

de | 09.06.2024 17:41 | Eveniment, Național

INFORMAȚII NOI, 9 iunie, ora 17:00

Un număr de 722 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii au fost făcute pân în acest moment: 273 nu s-au confirmat, iar 86 sunt în curs de verificare.

Au fost aplicate 226 de sancțiuni contravenționale: 112 avertismente și 114 amenzi în valoare de peste 126 de mii de lei.

De precizat că polițiștii efectuează în prezent cercetări cu privire la săvârșirea a 165 de posibile infracțiuni, săvârșite de la începerea procesului de vot.

Iată câteva exemple de incidente transmise de MAI:

„1. Polițiștii orașului Voluntari au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, în localitatea ilfoveană Ștefăneștii de Jos, un bărbat care se deplasa cu un autoturism împarte sume de bani mai multor persoane, în context electoral. Polițiștii au descoperit în autoturismul bărbatului respectiv sume de bani precum și liste ce conțin numele și prenumele unor persoane. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

2. Polițiștii prahoveni au fost sesizați cu privire la faptul că membra unui birou electoral al unei secții de votare a înmânat mai puține buletine de vot decât cele prevăzute, pentru un număr de 10 persoane. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

3. În Craiova, județul Dolj, polițiștii au fost sesizați prin intermediul numărului unic de urgențe 112 cu privire la faptul că un observator al unei formațiuni politice a fost lovit de reprezentanți ai altei formațiuni politice, pe o stradă din localitate, pe fondul unei discuții contradictorii spontane. A fost întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violențe.

4. Polițiștii dintr-o localitate din județul Botoșani, au fost sesizați cu privire la faptul că la un restaurant situat la mai puțin de 500 de metri de o secție de votare se comercializează și se consumă băuturi alcoolice. Sesizarea s-a confirmat, în acest caz fiind aplicată o amendă de 2.200 lei.

5. În județul Suceava, președinta secției de votare a sesizat faptul că din biroul electoral al secției face parte fratele unuia dintre candidații la alegerile pentru Consiliul Local. Anterior, membrul respectiv a depus o declarație tipizată în care a precizat faptul că nu se află în nicio situație de incompatibilitate. După sesizarea de azi a președintei, bărbatul a făcut cerere de retragere din biroul electoral, motivând că a interpretat greșit prevederile legale care îi interziceau să facă parte din biroul electoral. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru fals în declarații.

6. Polițiștii dintr-un oraș din jud. Galați au fost informați că un bărbat a postat astăzi pe o rețea de socializare o postare, prin care face campanie electorală în favoarea unui candidat. A fost amendat cu 1.400 lei.

7. Într-o localitate din Timiș, un membru din cadrul biroului electoral al secției de votare a sesizat faptul că doi alegători au primit buletine de vot deja ștampilate. Președintele biroului electoral a anulat buletinele de vot. Polițiștii au întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

8. Referitor la imaginile difuzate în spațiul public în care apare un polițist din Dolj, menționez că la nivelul IPJ Dolj a fost dispusă efectuarea de verificări de urgență. În urma verificărilor, polițistul a fost înlocuit din serviciu și a fost sesizat Parchetul pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă la vot, complicitate la fraudă la vot și abuz în serviciu.”

Au fost înregistrate 27 de cazuri medicale, în contextul desfășurării procesului electoral, în 17 dintre situații fiind nevoie de transport la spital.

Totodată la o secție de votare din jud. Hunedoara s-a întrerupt procesul de vot din cauza unei întreruperi a alimentării cu energie electrică.

Angajații MAI vor verifica în continuare cu maximă atenție toate sesizările privind producerea unor incidente electorale.

În trafic, au fost verificate peste 11.200 de persoane cu 9.000 de vehicule, fiind aplicate 2205 de sancțiuni contravenționale și constatate 40 de infracțiuni. Aceste verificări în trafic vor continua pe parcursul zilei.

„Vă reamintesc că pentru a veni în sprijinul alegătorilor care nu dețin documente de identitate valabile, structurile de evidență a persoanelor din întreaga țară, au program cu publicul inclusiv astăzi. Până la această oră, au fost deja eliberate acte de identitate pentru 13.612 persoane”, mai transmit reprezentanți MAI.

În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de rețineri și arest preventiv ale unităților de poliție, Inspectoratul General al Poliției Române a dispus măsurile necesare pentru a permite exercitarea dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condițiile legale.

Până la acest moment 528 dintre persoanele reținute sau arestate preventiv, care și-au anunțat intenția de a vota, și-au exercitat dreptul de vot.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ, 9 IUNIE, 11:45

Ministerul Afacerilor Interne anunță că de la momentul începerii procesului de vot, au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, cu 37,6% mai puține față de incidentele sesizate până la aceeași oră la alegerile locale și parlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare.

Dosare penale s-au întocmit până în prezent pentru 11 posibile infracțiuni.

Au fost aplicate totodată 17 sancțiuni contravenționale: 9 avertismente și 8 amenzi în valoare de 7.800 de lei.

De asemenea au fost primite mai multe sesizări despre nereguli cu privire la buletinele de vot: alegătorii ar fi primit buletine de vot gata ștampilate ori mai multe decât aveau dreptul, sau dimpotrivă, mai puține.

„Toate sesizările se verifică cu celeritate în vederea luării măsurilor legale”, anunță reprezentanții MAI.

Un astfel de exemplu a avut loc într-o localitate din județul Dolj,acolo unde un bărbat a semnalat faptul că locțiitorul președintelui secției de votare unde a mers să voteze i-a înmânat cinci buletine de vot pentru alegerea primarului oraşului şi două pentru alegerea președintelui Consiliului Județean. În acest caz, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Totodată polițiștii din cadrul Poliției municipiului Ploiești au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă se oferă sume de bani în scopul votării de către alegători a unui anumit candidat. Polițiștii continuă verificările în vederea stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale.

Un incident a avut loc și în județul Maramureș, acolo unde un angajat al unei societăți comerciale a semnalat că la intrarea în serviciu i s-ar fi promis bani pentru a vota un anumit candidat la primărie. În speță, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

În județul Caraș-Severin, un cetățean din Austria, care a renunțat la cetățenia română, a votat folosind un permis de ședere în țara noastră, sens în care s-a înregistrat dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de votare fără a avea acest drept.

La Tulcea, un cetățean a reclamat că în timp ce se afla într-o secție de votare i-a fost luat actul de identitate pentru a fi împiedicat să își exercite dreptul la vot. Din primele verificări a reieșit, că actul de identitate ar fi fost luat chiar de fratele reclamantului. I s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „împiedicarea exercitării drepturilor electorale”.

De asemenea la Botoșani, un cetățean a încercat să voteze deși avea interdicție de a vota prin hotărâre judecătorească definitivă. În acest caz se fac cercetări pentru infracțiunea de fraudă la vot.

Un alt candidat, din județul Vrancea, a sesizat prin 112 că un reprezentant al unui alt partid, membru al biroului electoral al unei secții de votare oferă bani votanților.

„S-a stabilit că aspectele sesizate se confirmă în sensul că bărbatul respectiv a oferit suma de 50 lei unui votant în timp ce se afla în afara secției de votare, dar în interiorul imobilului în care funcționează această secție. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de coruperea alegătorilor.„, anunță oamenii legii.

În capitală, polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 3 Poliție au fost sesizați de locțiitorul președintelui unei secții de votare din Sectorul 1 cu privire la faptul că, un bărbat ar fi realizat o fotografie în interiorul cabinei de votare. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că cele sesizate se confirmă, bărbatul susținând faptul că fotografia a fost realizată dintr-o eroare.

„Precizez că prin sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal s-au primit 1.032 de semnalări, din care aproximativ 930 reprezintă validarea alegătorilor neînscriși în listele electorale. Din primele verificări, nu au reieșit probleme de fraudă la vot”, mai anunță MAI.

La Constanța, pompierii au fost sesizați cu privire la faptul că în proximitatea a trei secții de votare se simte miros de gaz. S-au deplasat de urgență și au constatat că nu este niciun pericol, fiind de fapt o problemă cu canalizarea. Procesul de vot nu a fost afectat.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne mai precizează că în cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate 4.927 de persoane cu 2.341 de vehicule, fiind aplicate 51 de sancțiuni contravenționale pentru diverse încălcări ale normelor legale. De precizat că aceste verificări în trafic vor continua pe tot parcursul zilei.

„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor verifica în continuare toate sesizările privind încălcarea legii pentru a stabili cu certitudine existența aspectelor semnalate. Acolo unde va fi cazul, vor fi luate măsurile prevăzute de lege.”, a mai transmis MAI.

Urmăriți AICI imagini video de la declarațiile de presă a MAI.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Alegerile locale 2024. Câți argeșeni au ieșit la vot până la această oră

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole