De mâine, minorii în vârstă de peste 16 ani, pot călători neînsoţiţi cu acordul părinţilor. Vezi în ce situații

de | 19.08.2023 13:30 | Național, Eveniment

Reprezentanții Poliției de Frontieră anunță că începând de mâine, 20 august 2023, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, însă, doar în anumite condiții. Acest lucru este posibil deoarece va intra în vigoare Legea 247/2023, care completează Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Mai exact, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate, cărţi de identitate simple sau cărţi electronice de identitate, poate să se deplaseze în străinătate neînsoţit, în următoarele trei situaţii:

  • pentru a merge în vizită la rude.
  •  pentru studii sau pentru a participa la concursuri oficiale.
  •  pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol.

Acte care trebuie prezentate la control

În funcție de scopul declarat la ieșirea din țară, minorul va trebui să prezinte la controlul de frontieră anumite înscrisuri.

Pentru deplasarea în vizite la rude

Cei care doresc să meargă în vizită la rude au nevoie de o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a celui căruia i-a fost încredinţat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul sau a reprezentantului său legal, care să conțină acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, în statul sau statele de destinaţie, perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi scopul călătoriei (să rezulte în mod expres că deplasarea se realizează la rude).

Precizăm că declaraţia autentificată a părinţilor trebuie prezentată în original la ieşirea din ţară şi nu în format electronic, întrucât nu poate fi verificat de către poliţiştii de frontieră prin accesarea unei baze de date legal constituită în acest sens.”, transmit reprezentanții Poliției de Frontieră.

Pentru deplasarea la studii sau concursuri

Pentru deplasarea la studii sau pentru a participa la concursuri oficiale, minorii au nevoie de o declaraţie autentificată a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul  sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei (să rezulte în mod expres că deplasarea se realizează în scopul participării la studii sau la concursuri oficiale).

De asemenea, minorul trebuie să prezinte și documente doveditoare privind participarea sa la studii sau concursuri oficiale în străinătate, emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale.

Pentru a urma un tratament medical

Cei care se deplasează pentru a urma un tratament medical au nevoie de o declaraţie autentificată a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul  sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei (să rezulte în mod expres că deplasarea se realizează în scopul urmării unui tratament medical).

De asemenea, trebuie să prezinte și documentele doveditoare ale situației  sale medicale, emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul ori statele în care urmează să se acorde tratament medical.

Astfel, cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, în condiţiile prezentei legi.

foto descriptiv e-juridic.manager.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Copil de un an și patru luni, ucis din greșeală de fratele mai mare. L-a lovit cu mașina

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Poliția de Frontieră Română