Nicolae Ciucă, anunț oficial despre înghețarea angajărilor la stat

de | 11.04.2023 08:30 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Nicolae Ciucă, anunț oficial despre înghețarea angajărilor la stat

Premierul Nicolae Ciucă a susținut o declarație de presă, luni, privind sistarea angajărilor la stat. Potrivit acestuia, oficialii fac o analiză, în această perioadă, iar dacă se va constata că este de ajutor o astfel de măsură, cu siguranță la fi luată.

Totodată, premierul României a cerut miniștrilor să reducă urgent cheltuielile.

Toate acestea s-au întâmplat prin angajările care s-au făcut la nivelul Ministerului Educaţiei, am discutat despre programul Creşe şi Grădiniţe şi a fost nevoie să încadrăm cu personal. La nivelul Ministerului afaceriloir Interne, peste 5.000 de angajaţi (..) discutăm de Ministerul Fondurilor europene, pentru că a trebuit să ne mărim aparatul administrativ, să fim în măsură să gestionăm fondurile alocate României şi s-a dovedit că a fost o măsură bună pentru că am reuşit să absorbim 11,3 miliarde de euro şi desigur la celelalte ministere, doar că cifrele au fost mici. Totodată, a fost o măsură prin care am stopat angajările la nivelul fiecărei instituţii, lăsând totuşi posibilitatea ca în funcţie de nevoi, prin memorandum, pentru că aşa s-au angajat acele funcţii, să crească angajările în anumite ministere”, a transmis Nicolae Ciucă.

Ministrul Finanțelor: „Avem prea multe angajări, în ultima perioadă”

Această posibilitate care prevede înghețarea salariilor la stat, dar și a angajărilor, a fost vehiculată însă de săptămâna trecută, atunci când Ministerul Finanțelor a anunțat că vor fi luate măsuri pentru a reduce cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de lei.

Pentru că veniturile la bugetul de stat au avut o valoare mai mică decât era preconizat, în acest an, vor fi înainte anumite propuneri pentru a fi luate măsuri de Guvern, ce vizează sistemul bugetar.

Conform ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, în acest sens, vor fi înghețate salariile pe o perioadă nedeterminată a angajaților de la stat, începând, cel mai probabil, cu data de 1 mai. Ministrul a subliniat faptul că nu vor exista tăieri în privința cheltuielilor la investiții ori de la pachetul social şi economic.

Am avut o analiză asupra primului trimestru şi decizia este că este nevoie de o serie de ajustări inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesenţiale. Am cerut colegilor din Finanţe să vină cu un plan de propuneri de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiţii sau pe pachetul social şi economic”, a declarat pentru Profit.ro ministrul Adrian Câciu.

De asemenea, printre măsurile care ar urma să fie luate de Guvern se află și blocarea angajărilor la stat de la 1 mai 2023. Vor exista, însă, excepții aprobate de coaliție.

Mai mult, ministrul Adrian Câciu a fost întrebat dacă există riscul ca în următoarea perioadă să fie făcute concedieri în sistemul bugetar, însă nu a fost oferit un răspuns clar, precizând că depinde de fiecare instituție cum își gestionează resursa umană.

Nu e vorba de concedieri în sens negativ. Managementul de resurse umane este o artă pentru ordonatorii de credite, acum depinde cum își gestionează resursa umană”.

Avem prea multe angajări, din punctul meu de vedere, în ultima perioadă”, a spus Câciu, conform Profit.ro

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Grupare de trafic de droguri destructurată! Vindeau prin Telegram!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Câciu | Ministerul Finanţelor | Nicolae Ciucă

Ultimele articole