Medicul nutriționist răspunde. Halvaua, aliment sau desert?

de | 02.12.2023 09:46 | Național, Lifestyle

Halvaua încă mai este un produs consumat de mulți români în zilele de post. Despre conținutul de calorii sau care e poția corectă pentru a fi consumată a vorbit, într-o postare pe pagina de Facebook, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic.

”Halvaua, aliment sau desert?

Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40%grasime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui.

Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr(33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale”, a scris medicul nutriționist pe pagina de Facebook.

”Halvaua e un dulce aparte”

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

Totodată, medicul nutriționist Mihaela Bilic explică că este indicat să nu exagerăm cu halvaua, ci să ne limităm la o felie de 3 degete.

”Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahar si calorii, 30 g ajung – adică o felie cât 3 degete!

Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva… măcar și în amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei”, a mai precizat Mihaela Bilic.

Foto descriptiv. Sursă foto: turkishstore.com.au și Facebook Mihaela Bilic

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Christmas Party la Savannah Kids Club!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic

Ultimele articole