In Memoriam prof. univ. dr. Șerban Valeca. ”Fără dumnealui, Institutul de Cercetări Nucleare nu ar mai exista”

de | 25.05.2023 20:31 | Știri, Județean, Mioveni, Național, Politic

Astăzi a avut loc la Mioveni seminarul ”In Memoriam prof. univ. dr. Șerban Valeca”. La eveniment au fost prezenți numeroși prieteni, foști colegi și colaboratori, argeșeni și nu numai care l-au cunoscut și apreciat pe omul, profesorul, senatorul, senseiul Șerban Valeca.

Printre cei i-au evocat și cinstit azi memoria lui Șerban Valeca s-au numărat președintele PSD Argeș și al Consiliului Județean Argeș Ion Mînzînă, primarul municipiului Pitești Cristian Gentea și primarul Ion Georgescu de la Mioveni – prim-vicepreședinți ai PSD Argeș, deputatul Simona Bucura Oprescu – secretar executiv al PSD Argeș, senatorul Cristina Mariana Stocheci deputații Pavelescu Nicolae, Nicolae Georgescu și Remus Mihalcea, subprefectul Bogdan Minciunescu, primari și consilieri județeni și locali.

Sursă foto: Facebook PSD Arges Sursă foto: Facebook PSD Arges

”L-a insipirat pe fiul meu să devină unul din specialiștii din domeniul cercetării nucleare”

”Am fost prezent astăzi, nici nu aveam cum să lipsesc, la o manifestare în memoria bunului nostru coleg și prieten Șerban Valeca, de la a cărui dispariție fulgerătoare se împlinește un an. O manifestare la inițiativa primarului Ion Georgescu și a familiei lui Șerban, căreia știu că îi este în continuare dor de soțul și de tatăl Șerban Valeca. Am fost prezenți colegi de partid, colegi de la ICN, de la Universitate, de la karate, parlamentari, fostul premier în mandatul căruia Șerban Valeca a fost ultima dată ministru al Cercetării. Sunt multe de spus despre Șerban. Personal, pot spune că și datorită rezultatelor pe care le-a avut, l-a insipirat pe fiul meu să devină unul din specialiștii din domeniul cercetării nucleare, că i-a condus lucrarea de disertație… Dumnezeu să îl odihnească!”, a precizat Ion Mînzînă, potrivit informării publicate pe pagina de Facebook a PSD Argeș.

 ”Un eveniment în memoria unui om excepțional”

“Aș începe prin a-l felicita pe domnul primar Ion Georgescu. O inițiativă excelentă! Avem aici la Mioveni un eveniment în memoria unui om excepțional pe care îl regretă toată lumea. Prezența atât de numeroasă la acest eveniment nu face decât să întărească spusele mele. Am lucrat cu domnul Valeca, i-am fost subordonat și dânsul mi-a dat recomandarea pentru Nuclearelectrica. Dar nu m-a ajutat numai pe mine, i-a ajutat pe toți colegii mei, pe toți colegii dumnealui. Fără dumnealui, Institutul de Cercetări Nucleare nu ar mai exista. Fără Ordonanța dumnealui din 1998 când era ministru al Cercetării, celebra ordonanță 144 prin care RATEN primește și azi finanțare de la bugetul de stat, lucrurile ar fi fost groaznice. Am discutat foarte mult și despre familie. Avem două fete cu același nume – Cristiana. Fata mea este plecată de 11 ani din țară și era speriat la gândul că și Cristiana dumnealui i-ar fi cerut să își continue studiile în străinătate. Ar fi acceptat cel mult un masterat. Dar orice aș spune în plus este de prisos, cuvintele sunt prea puține. Regret nespus că un asemenea om nu mai este printre noi. Nu fac decât să reiterez faptul că oricând veți avea nevoie de Cristian Gentea ca persoană fizică sau ca primar al Piteștiului, doamnă Monica Valeca, voi fi prezent. Dumnezeu să îl odihnească!”, a explicat Cristian Gentea, potrivit sursei citate.

”Ziua de astăzi se numără printre cele mai emoționante momente trăite”

„Ziua de astăzi se numără printre cele mai emoționante momente trăite, prin prisma întâlnirii organizată la Mioveni, în memoria colegului și prietenului Șerban Valeca, de la a cărui dispariție prematură s-a împlinit un an. În onoarea sa şi spre amintirea tuturor celor care au cunoscut valorea acestei personalități marcante pe care Argeşul a dăruit-o cu generozitate, prietenii, foștii colegi și colaboratori au participat la o întâlnire “In Memoriam” unde au vorbit despre momentele importante pe care le-au trăit alături de omul, profesorul, politicianul, senseiul Șerban Valeca. M-am bucurat să văd sala Centrului Cultural neîncăpătoare. M-a onorat prezența fiecăriua dintre cei care au ținut să participe la această întâlnire de suflet, care a reunit personalități din toate mediile socio-profesionale. Mai mult, m-au impresionat prin sinceritate și emoție discursurile fiecăruia dintre cei care au luat cuvântul. Senatorul Șerban Valeca, doctor în științe industriale și profesor universitar, Guvernator al României la Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena, Președinte al Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare și fost Ministru al Cercetării și Inovației. A fost un membru energic și devotat al comunității noastre, pe care a sprijinit-o prin activitatea şi prestigiul său”, a declarant Ion Georgescu, potrivit inormării PSD Argeș.

”Să-i ținem amintirea vie domnului Valeca!”

”Pentru mine este greu să vorbesc despre Șerban Valeca la trecut. Singura certitudine pe care o avem cu toții este că murim, dar consider că și faptele și valorile în care credem ne urmează. Prin tot ceea ce a făcut, Șerban Valeca este aici cu noi: arătând că la Pitești putem să avem o catedră de Fizică Nucleară competitivă și respectată la Universitate, că oamenii politici pot fi oameni politici onești, cu principii și care nu se abat de la ideile în care cred, arătând prin cei care i-au urmat în sport, prin discipolii săi, că aici la Pitești funcționează una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate secții de karate, dar mai ales spunându-ne fiecăruia dintre noi că ar trebui să înțelegem că numai ceea ce facem rămâne! Arătându-ne cât de important este domeniul nuclear pentru județul Argeșț, cât de important este proiectul Alfred și cât de important este ca la Pitești să continue activitatea catedrei de Fizică Nucleară. Mă bucur că domnul primar Ion Georgescu a avut inspirația de a ne aduce împreună. Mă simt onorată că l-am cunoscut pe Șerban Valeca și știu că ne rămâne o moștenire legată de un om care a știut să facă performanță și în universitate, și în domeniul nuclear, și în politică, arătând că faptele noastre ne urmează. Vă rog ca fiecare dintre noi să-i ținem amintirea vie domnului Valeca!”, a spus Simona Bucura-Oprescu, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Facebook PSD Argeș.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Proiect. Simona Bucura – Oprescu: ”La toate tipurile de alegeri politice din România minimum 30% dintre candidați să fie femei”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: PSD Argeș