Merg în Parlament pentru dezbatere de urgență. Guvernul a aprobat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pentru 2024

de | 15.12.2023 09:59 | Economic, Național

Guvernul a adoptat aseară târziu bugetul pe anul viitor. În ședința Executivului, premierul Marcel Ciolacu a anunțat un buget axat pe investiții. Totodată, premierul a vorbit și despre mărirea pensiilor și a salariilor, dar și despre faptul că ar fi fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorările nu vor veni și cu noi creșteri de taxe în anul viitor, a maid at asigurări premierul Marcel Ciolacu.

Deși fusăse programată inițial la ora 12:00, ședința a fost amânată de câteva ori, până la ora 21:00. Guvernul a aprobat, joi seară, proiectele de lege privind bugetul de stat 2024 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Totodată, a fost adoptat şi un proiect de lege şi pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024. Proiectele de lege au fost aprobate şi vor fi transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, se arată în comunicatul de presă al Executivului. Totodată, a fost aprobat şi proiectul de ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.

La începutul şedinţei de Executiv, premierul Marcel Ciolacu a declarat că bugetul de stat pe 2024 va fi axat pe investiţii.

”Nu vor exista creșteri de taxe în 2024”

”Adoptăm astăzi (n.r. – ieri) bugetul de stat pe 2024, unul axat pe investiții, de circa 7% din PIB. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului. Aici, de fapt, este cheia dezvoltării României, unde, câteodată cu discuții lungi, câteodată și mai aprinse, am lucrat cu toată echipa guvernamentală, dar, cum este corect, vreau să-i mulțumesc domnului ministru al finanțelor pentru tot efortul depus în toate cele șase luni, fiindcă cunoaștem cu toții cum a trebuit să gestionăm această situație în întreaga perioadă. Țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm tot astăzi (n.r. – joi), probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor, din 1 septembrie. Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari. Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult față de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani, pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus, pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor. Există, de asemenea, suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu și Dezvoltare. Aici vorbim despre Programul „Anghel Saligny”, unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu și ceva față de 2023. Există un plus de 10% și la investițiile din trecut. Finanțăm masiv toate prioritățile Guvernului: capitalul uman din Educație, noi unități moderne în Sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului și modernizarea condițiilor de trai în comunitățile rurale. Toate sunt nevoi reale ale țării și răspund așteptărilor românilor”, a explicat premierul Marcel Ciolacu, potrivit informațiilor publicate de Executiv.

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu vor exista creșteri de taxe în 2024: ”Repet, nu vor exista creșteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investițiilor și, evident, a luptei contra evaziunii. Cu adevărat, am pretenții sporite la Fisc și Vamă în anul 2024, să-și facă mai bine treaba, cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum și le vor avea în perioada următoare; și aici vorbim de e-facturare, e-transport, e-sigiliu”.

Foto descriptiv. Sursă foto: gov.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) “Ignatul la Golești”- primarii au tăiat porcii în scop caritabil

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Anghel Saligny | Guvernul României | Marcel Ciolacu | Parlament