anchetaonline.ro

Mihaela Bilic: ”Ciuperca, o legumă cu gust de pui”

de | 20.11.2023 08:40 | Național, Lifestyle

Mihaela Bilic, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, recomandă să se pună sare peste ciuperci de la începutul gătitului, pentru că ”sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica”.

”Ciuperca, o legumă cu gust de pui

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare – de la paste și orez, până la salate și sosuri.

Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată. Deși varietatea “champignon de Paris” este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase!

Ce trebuie să știm despre ciuperci? Că se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite. Sfat practic: curățați ciupercile cu un burete sau o perie și spălați-le rapid sub jet de apă. Pentru ciupercile de Paris este suficient să îndepărtați pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit”, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic.

”Ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă”

”Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau unt, grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor.

Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate.

Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului, sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica!”, mai explică Mihaela Bilic.

Tartă/ pizza cu ciuperci, bacon și ardei gras

Totodată, medicul nutriționist enumeră câteva feluri de mâncare care conțin ciuperci: ”Există 1001 feluri de mâncare care conțin ciuperci, am să enumăr doar câteva dintre ele, că să vă fac poftă și să vă apucați de gătit:

  • Ciuperci umplute cu cașcaval, brânză de burduf, ficăței sau ierburi aromate și usturoi
  • Supă cremă de ciuperci cu crutoane rumenite, trase în unt
  • Rizotto sau paste/ rigatoni cu ciuperci smântână și parmezan
  • Ouă ochiuri cu costiță afumată/ cârnați și ciuperci
  • Tocăniță de ciuperci cu mărar și mămăligă
  • Tartă/ pizza cu ciuperci, bacon și ardei gras
  • Ciuperci la tigaie ca și garnitură pentru carne, pește sau pui
  • Ciuperci tempura rumenite în crustă crocantă…în loc de șnițel”.

Sursă foto: Facebook Mihaela Bilic.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Înotătorii de la CSM Pitești au obținut rezultate foarte bune la Campionatul Național de Poliatlon

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic