Mihaela Bilic: ”Tonul este echivalentul caloric al pieptului de pui”

de | 20.12.2023 10:27 | Național, Lifestyle

Pentru alimentația sportivilor și în cura de slăbire, conserva de ton este un produs imbatabil, nu sunt multe alimente care să conțină atât de multe proteine și atât de puțină grăsime, explică unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic. Totodată medical nutritionist mai precizează în postyarea publicată pe pagina de Facebook că tonul la conservă este cea mai practică variantă de a mânca pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate.

”Practic și hrănitor: conserva de ton

Ocupați cu pregătirile și cumpărăturile de Sărbători, nu mai avem timp de gătit! Așa că zilele astea mâncăm ce apucăm, pe fugă. Ce ziceți de o conservă de ton? Nu cred să existe un aliment consumat mai des sub formă de conservă, poate doar sardina să-l depășească. Tonul la conservă este cea mai practică variantă de a mânca pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate, adică de minim 2ori/săpt.

Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înnecăcioasă, greu de digerat, pentru că proteinele vor fi prea coagulate. Cu conserva nu-ți bați capul, e gata fiartă. E adevărat că în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, dar nutrienții sunt la fel de valoroși, nu există pește de calitatea a 2-a, tot hrănitor și bun este”, scrie Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

”Dacă ne săturăm cu legume și ton, facem și economie de calorii”

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

”Cu un aport de 25% proteine, sub 5% grăsime și 0% carbohidrați, conserva de ton depășește oul, atât dpdv al sațietății (ține de foame și satură), cât și al profilului lipidic (tonul nu are colesterol și grăsimi saturate). De preferat conserva în saramură (suc propriu), nu merită să creșteți aportul caloric din cauza uleiului, fie el și de măsline!

Cu 110 cal /100g, tonul este echivalentul caloric al pieptului de pui, ba chiar superior lui, având în vedere că nu există ton crescut intensiv. Pentru alimentația sportivilor și în cura de slăbire, conserva de ton e un produs imbatabil, nu sunt multe alimente care să conțină atât de multe proteine și atât de puțină grăsime. Plus toate mineralele din apa de mare!

Conserva de ton e “toppingul” preferat al tuturor salatelor de frunze, dar merge de minune și în salatele de orez, cartofi, pizza sau paste făinoase. Și în sandvișuri puteți pune ton! Sau puteți să-l transformați într-o pastă, cu un pic de unt, măsline verzi, condimente, pe care să o mâncați cu bastonașe de legume proaspete. Dacă ne săturăm cu legume și ton, facem și economie de calorii, ca să avem ce “să cheltuim” la masa de Crăciun”, concluzionează medicul nutriționist pe pagina de Facebook.

Foto descriptiv. Sursă foto: Bzi și Facebook Mihaela Bilic.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Controale ITM Argeș! Amenzi în valoare de 818.800 lei și firme prinse cu angajați „la negru”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic