Controale ITM Argeș! Amenzi în valoare de 818.800 lei și firme prinse cu angajați „la negru”

de | 20.12.2023 08:30 | Județean, Economic

În cursul lunii noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a desfășurat o serie de verificări la mai multe firme din județ. Au fost date amenzi de peste 800 de mii de lei și au fost găsite numeroase nereguli.

Au fost date amenzi de peste 800 de mii de lei

Astfel, luna trecută, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Argeș au efectuat 336 de controale, din care 160 au fost în domeniul relațiilor de muncă, iar 176 au fost în domeniul securității și sănătății în muncă. În urma controalelor, au fost aplicate amenzi în valoare de 818.800 lei.

În ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 160 de controale, în urma cărora s-au aplicat 56 de sancțiuni, din care 31 de amenzi în valoare totala de 652.300 lei.

Principalele domenii de activitate în care specialiștii au constatat nereguli se numără: comerț, transport, confecții, construcţii, restaurante, depozitare și comercializare a carburanților de tip auto GPL, activități ale căminelor de bătrâni și căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure.

Zeci de persoane, prinse muncind la negru

Angajați fără contract, adeverință de vechime neeliberată sau neacordarea drepturilor salariale sunt câteva din neregulile constatate de către specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș. Astfel, la 16 angajatori sancționați, au fost depistate ca prestând muncă nedeclarată 29 de persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 580.000 lei.

Principalele deficiențe constatate: – primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de
muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime.”,  transmite ITM Argeș

În ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 176 controale, în urma cărora specialiștii au aplicat 79 de  sancțiuni, dintre care 36 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 166.500 lei.

Domeniile de activitate în care au fost constatate nereguli sunt construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, confecții
textile, comerț, activități ale căminelor de bătrâni și căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure , depozitare și comercializare a carburanților de tip auto GPL.

Principalele deficiențe constatate: -neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție antiexplozivă, neautorizarea privind protecția împotriva exploziilor.”, mai transmite ITM Argeș

ATENȚIE! Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face astfel:

  • în scris, la numărul de fax 0248/223.412,
  • la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro
  • sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Foto descriptiv ordinea.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Argeș: Un tânăr de 23 de ani a făcut 57 de contracte de amanet false! Valoarea totală a prejudiciului este de peste 210.000 de lei!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges