INFORMAȚII NOI 29 APRILIE 2022
Au apărut încă două cazuri suspecte de hepatită misterioasă în România. Este vorba despre un bebeluș de 8 luni și un copil de 10 ani.
Cei doi copii sunt din București, acolo unde s-a înregistrat, luni, primul caz suspect din România. Probele bebelușului de 8 luni și al copilului de 10 ani sunt analizate în laborator.
Potrivit medicilor, fetița de 5 ani nu răspunde la tratament, iar în urma unui set de analize, se va decide dacă va fi nevoie de transplant de ficat. Ea este internată încă de la începutul acestei luni la spitalul Grigore Alexandrescu, din București. Mama copilei a făcut analize pentru a afla dacă este compatibilă și pentru a-i dona fetiței o bucată de ficat.
Medicii spun că starea ei este stabilă, dar nu se îmbunătățește:
Cazul ei este, să zicem, destul de ciudat. La început, analizele arătau destul de rău, dar starea fetiței era foarte bună, în contradicție cu analizele, după care, sigur, se simte afectarea hepatică. Trebuie permanent supravegheată”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol, potrivit Digi 24.
Potrivit OMS, până acum au fost înregistrate 200 de cazuri la nivel mondial, primele fiind în Marea Britanie, iar cel puțin un copil a murit din cauza hepatitei misterioase. Alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic.
INFORMAȚII INIȚIALE 26 APRILIE 2022
Ministerul Sănătății a informat că țara noastră se confruntă cu primul caz de hepatită acută severă la un copil. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, din zona București Ilfov, care a fost internată la un spital de specialitate din data de 4 aprilie. Ministerul Sănătății a precizat că starea micuței este stabilă și că fetița nu călătorise în străinătate.
Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a transmis, luni seara, Ministerul Sănătăţii, prin intermediul unui comunicat de presă.
Potrivit OMS, până acum au fost înregistrate 169 de astfel de cazuri în 11 țări, iar cel puțin un copil a murit. Alți 17 copii au avut nevoie de transplant hepatic.
Cazurile au fost înregistrate la copii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 16 ani. OMS mai transmite că nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute pană în prezent. Cazurile au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter.
Ministerul Sănătății a adăugat că din cele 169 de cazuri înregistrate în lume, la 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.
Multe cazuri au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături precedate de prezentare cu hepatită acută severă, precum și niveluri crescute de enzime hepatice sau alanină aminotransaminaze și icter.
Majoritatea cazurilor raportate nu au avut febră, iar virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E – nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri”, se arată în comunicatul transmis de OMS.
Țările în care au fost raportate cazurile sunt următoarele: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (< 5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1).
Foto descriptiv ProTv