Ministrul Agriculturii vrea să discute cu procesatorii și retailerii. Ce se întâmplă cu prețul alimentelor

de | 23.09.2023 10:37 | Național, Economic

În două săptămânii, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a precizat că va începe un dialog cu procesatorii şi retailerii privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Totodată, Florin Barbu a mai explicat, potrivit stiripesurse.ro, că în funcţie de evoluţia discuţiilor, Guvernul va veni cu o completare la aceste produse.

De altfel, ministrul a mai precizat că această completare poate fi sub forma unui acord încheiat cu retailerii.

În două săptămâni, aşa cum am discutat cu domnul prim-ministru, aşa cum am procedat şi la aprobarea ordonanţei, am dorit să avem un dialog cu procesatorii şi cu retailerii. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în perioada următoare. În funcţie de discuţiile pe care le vom avea, vom veni cu o completare la aceste produse sau sigur poate să fie inclusiv un acord pe care putem să îl încheiem şi cu retailerii. Vreau să mulţumesc pe această cale atât procesatorilor, cât şi retailerilor că au respectat această ordonanţă şi din câte se vede şi, aşa cum a spus şi Consiliul Concurenţei, în medie, anumite alimente de bază au scăzut şi cu 49%”, a explicat Florin Barbu, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Buzău, potrivit sursei citate.

Alimentele pentru care s-au limitat, pentru 3 luni, cotele de adaos

Vă reamintim că la începutul lunii august cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare s-au limitat pentru o perioadă de 3 luni, ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern pe 30 iunie 2023. Cele 14 produse alimentare de bază pentru care s-au plafonat adaosurile sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; ouă găină calibru M 10 bucăţi; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă de pui; carne proaspătă de porc; legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Foto descriptiv. Sursă foto: Bzi.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Proiect. Plata cu cash, limitată

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Agriculturii