Ministrul Culturii a anunţat investiţii de 4,7 milioane de euro pentru renovarea Vilei Florica

de | 12.07.2023 10:00 | Politic, Știri

Ministrul Culturii a anunţat săptămâna trecută la Piteşti: Investiţii de 4,7 milioane de euro pentru renovarea Vilei Florica

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a efectuat la sfârşitul săptămânii trecute o vizită în judeţul Argeş, la invitaţia Alinei Gorghiu, preşedintele PNL Argeş şi ministru al Justiţiei. Cu acest prilej, ministrul Culturii a anunţat că instituţia pe care o conduce beneficiază de un buget de 270 de milioane euro pentru reabilitarea şi renovarea unor obiective de patrimoniu. În acest context, ea a precizat că 4,7 milioane de euro vor fi investiţi în Vila Florica din judeţul Argeş, fost conac al familiei Brătianu, aflat în prezent în administrarea Muzeului Naţional „Brătianuˮ.

Din perspectiva moştenirii familiei Brătianu, Ministerul Culturii va restaura şi promova două obiective de interes: aşezămintele Brătianu din Bucureşti, care se află în proprietatea Bibliotecii Naţionale şi Vila Florica din judeţul Argeş. Investiţia pe care o vom realiza la Vila Florica se ridică la aproximativ 4,7 milioane de euro şi constă în refacerea în totalitate a acestui obiectiv istoric”, a explicat Raluca Turcan, sâmbătă la Piteşti.

Iniţiativă legislativă: sprijin financiar de 1 milion lei pe an pentru Biserica Sfânta Treime din Golești

De asemenea, Raluca Turcan şi Alina Gorghiu au vizitat şi Biserica Sfânta Treime din Golești, un alt obiectiv de patrimoniu relevant pentru zonă și şi-a exprimat dorința de a identifica surse de finanțare pentru restaurarea acestei minunate ctitorii boierești de secol XVII3-raluca turcan alina gorghiu biserica golesti

 

Avem grijă de bogăția istorică și culturală din Argeș! Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis, astăzi, eu și Raluca Turcan, ministrul Culturii, în timpul vizitei la Biserica Sfânta Treime din Golești. Nimic nu va fi lăsat la voia întâmplării când vine vorba de a salva de la ruină acest lăcaș de cult unde sunt înmormântați doi prim-miniștri ai României, un actor important al Revoluției de la 1848 și doi mari cărturari, toți din familia Golescu.

Avem deja în parlament inițiativa legislativă care vizează sprijin financiar de la stat de un milion de lei, anual, timp de 15 ani, pentru acest obiectiv din patrimoniul național. Și nu ne vom opri aici.” – a spus preşedintele PNL Argeş, Alina Gorghiu.

2-raluca turcan inchisoarea pitesti1)

Demersuri pentru înscrierea Memorialului Închisoarea Piteşti în patrimoniul UNESCO

Periplul argeşean al ministrului Culturii a continuat cu o vizită la Memorialul Închisoarea Piteşti, Raluca Turcan anunţând că va semna, în perioada următoare, un ordin privind clasarea Memorialului Piteşti:

„În privinţa Memorialului Piteşti există deja o solicitare de înscriere în lista de patrimoniu UNESCO din partea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. Această solicitare prevede înscrierea acestui obiectiv istoric alături de alte patru închisori – Sighet, Râmnic, Jilava şi Aiud – în lista de patrimoniu istoric.

Până a demara această procedură, care este una de durată, pentru că presupune parcurgerea mai multor etape, în zilele următoare voi semna ordinul de clasare a Memorialului Piteşti, ceea ce înseamnă asigurarea unei protecţii din perspectivă patrimonială din partea Ministerului Culturii”, a mai spus Raluca Turcan, sâmbătă, la Piteşti.

La finalul vizitei, ministrul Culturii a dorit să viziteze șantierele deschise la Muzeul Județean de Artă Argeș și la Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer- Cumpăna”, finanțate prin Programul Operațional Regional.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Brătianu | Închisoarea Piteşti | PNL | PNL Argeș | Raluca Turcan | UNESCO | Vila Florica

Ultimele articole