Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: Cei care încalcă legea trebuie să înțeleagă că oricare zi poate fi pentru ei ”Ziua Z”

de | 28.02.2024 10:31 | Național, Administrație

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a participat, marți, la ședința de evaluare a activității desfășurate în anul 2023 de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), potrivit comunicatului publicat. Ministrul a amintit în discursul său și de faptul că la ultima procedură de selecție organizată de Ministerul Justiției niciun procuror nu s-a înscris pentru funcția de adjunct al Direcției, iar în acest sens a transmis: ”Vă rog să nu ezitați sa alegeți noi provocări profesionale, inclusiv ocuparea unor funcții în managementul parchetelor!”.

”DIICOT a evoluat mult, devenind o structură importantă a Ministerului Public, cu o misiune deloc ușoară, mai ales într-o eră a schimbării, în care criminalitatea se adaptează și pătrunde în viețile noastre sub forme neașteptate, cu consecințe directe asupra siguranței comunității.

Pentru a răspunde adecvat acestor forme complexe de infracționalitate, noi, ca autorități ale statului, trebuie să cooperăm exemplar.

Și ne străduim să adoptam măsuri de politică publică prin care încurajăm sistemul judiciar să livreze un act de justiție așa cum îl merită cetățenii unui stat democratic, plătitori de taxe. Îmi doresc să văd cum aceste măsuri se traduc în profesionalism și performanță.

Mai mult decât criterii cantitative, trebuie vizată permanent performanța calitativă – anchete eficiente, bazate pe un probatoriu inatacabil și confirmate de soluțiile instanțelor de judecată.

Și pentru că vorbeam de măsuri, una cu o valoare aparte anul trecut a fost suplimentarea schemei de personal cu 50 de noi posturi dintre care 25 de procurori, într-un moment în care, îmi amintesc, chiar și secția de procurori din CSM a avut ezitările sale. Dar nevoile stringente trebuie să fie gestionate imediat cu resurse, de la cele umane, până la cele financiare sau orice altă natură!

Vorbind de resurse umane, trebuie să urmărim creșterea gradului de ocupare a funcțiilor de execuție, dar și a celor de conducere. Și nu pot să nu remarc faptul că la ultima procedură de selecție organizată de Ministerul Justiției niciun procuror nu s-a înscris pentru funcția de adjunct al Direcției. Va rog să nu ezitați sa alegeți noi provocări profesionale, inclusiv ocuparea unor funcții în managementul parchetelor!”, a transmis ministrul Juistiției în intervenția avută, potrivit sursei citate.

”Am alocat buget pentru 300 de vouchere pentru victimele infracțiunilor”

”Este funcțional sistemul prin care victimele infracțiunilor pot beneficia de ajutoare materiale pentru plata unor nevoi urgente, sub formă de vouchere. Iar printre victimele care se pot califica pentru acest ajutor sunt inclusiv acelea care au fost traficate. Anul acesta este primul an! Am alocat buget pentru 300 de vouchere pentru victimele infracțiunilor fiecare în cuantum maxim de 16.500 lei. Sigur că vom putea suplimenta dacă va fi necesar.

Nu aș dori să închei fără să aduc în atenție o inițiativă care mie îmi place mult, o etichetă bună a DIICOT, cu efect pozitiv pentru societate. Organizarea, la nivel național, în trei rânduri în cursul anului 2023, a acțiunilor operative de tip ”Ziua Z”. Cei care încalcă legea trebuie să înțeleagă că oricare zi poate fi pentru ei ”Ziua Z”: o posibilă ultimă zi în libertate.”, a declarat în încheiere Alina Gorghiu.

Sursă foto: Facebook Ministerul Justiției.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: Parlamentul a votat înființarea Registrului traficanților de droguri

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministrul Justiției