Ministrul Mediului la Pitești: „Pădurea este un loc în care nu au ce căuta construcții!”

de | 29.09.2023 11:21 | Din ediția tipărită, Județean, Politic

Mircea Fechet, ministrul Mediului, s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute în județul Argeș, într-o vizită de lucru. Cu ocazia deplasării, acesta a mers și în pădurea Trivale, zonă verde a Piteștiului care a generat numeroase dezbateri în ultimul timp, legate de forma în care va fi declararea în viitor.

Fechet la Pitesti1 - Ministrul Mediului la Pitești: „Pădurea este un loc în care nu au ce căuta construcții!”

Mircea Fechet a povestit că, în timpul vizitei, a văzut construcții al căror loc nu este în pădure, o zonă de recreere și care ar trebui să fie bine conservată. Acesta nu s-a pronunțat însă și în privința legalității acestor construcții remarcate în timpul vizitei.

Mi-au sărit în ochi acele construcții pe care le-am văzut și vă mărturisesc că mă plimb foarte des în pădurile din România, în fondul forestier, și rar mi-a fost dat să văd asemenea lucruri. Nu am reușit să ajung până acolo, având în vedere timpul limitat, dar am auzit că undeva în mijlocul pădurii se află și un cort pentru petreceri și eu cred că, în mod cert, locul restaurantelor, al crâșmelor și al altor tipuri de activități gălăgioase nu e în mijlocul pădurii, unde ne propunem să protejăm nu doar arborii, ci mai ales biodiversitatea. Cred că în pădure trebuie să se audă în cel mai bun caz ciripitul păsărilor și nicidecum gălăgia vreunei petreceri în mijlocul nopții. Am avut o întâlnire cu reprezentanții deconcentratelor din județul Argeș, este un lucru pe care îl fac ori de câte ori mă deplasez într-un județ, respectiv acela de a-mi chema colegii, că discutăm despre Direcția Silvică, despre Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și toate instituțiile din subordinarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a mă asigura că toți colegii mei sunt bine coordonați cu ministerul și știe fiecare ce are de făcut, că aplicăm așa cum trebuie programul de guvernare și că avem resursele necesare”, a explicat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a precizat că într-o pădure, indiferent de statutul juridic pe care îl are, anumite locuințe, cartiere rezidențiale, restaurante sau alte tipuri de astfel de investiții ar trebui să existe doar cu respectarea legii și că în fondul forestier, potrivit legislației în vigoare, nu se pot construi locuințe individuale.

Mihai Coteț dezvăluie miza răzgândirii colective

Și totuși care este miza pentru care, în Consiliul Local, a fost împiedicată declararea Pădurii Trivale arie protejată? Consilierul local Mihai Coteț crede că asta are legătură cu apropierea pronunțării instanței în privința unor sute de hectare care urmează a fi retrocedate. Potrivit acestuia, pentru instituirea regimului de pădure-parc dorit de primar, va mai fi nevoie, din exemplul celorlalte administrații care au făcut asta, de alți cel puțin cinci ani.

Avem draftul hotărârii de guvern. Urma să fie supus votului. După 13 ani de muncă, acum aveam Pădurea Trivale arie protejată. Ce înseamnă asta? În Pădurea Trivale nu s-ar mai fi defrișat și nu s-ar mai fi construit niciodată. Nimeni nu ar mai fi avut interesul să ceară, prin retrocedare, teren în pădure pentru că nu ar mai fi avut voie să facă absolut nimic în aceasta. Ar fi primit o redevență anuală modică și atât. Piteștenii ar fi avut pădurea întreagă, s-ar fi putut plimba la pas sau cu bicicleta, flora și fauna ar fi primit respectul și ocrotirea care li se cuvin. Este o mizerie dezinformarea potrivit căreia piteștenilor li s-ar fi interzis accesul în pădure sau că ar fi fost amendați. Să vrei, peste noapte, pădure-parc, când ultima oară, în 2021, ai votat în majoritate pentru arie protejată, înseamnă să reiei toată documentația. Buzăului, pe care toți pesediștii îl dau exemplu că face azi pădure-parc, i-a luat cinci ani să parcurgă toți pașii birocratici! În cinci ani, praful se alege de ce a rămas din pădurea noastră! Primarul a spus clar că sunt dosare de retrocedare în Pădurea Trivale, în pronunțare. Sute de hectare se vor retroceda din pădurea piteștenilor și a locuitorilor din Moșoaia! Nu cumva această răzgândire colectivă bruscă are legătură tocmai cu aceste retrocedări, pentru că eu nu găsesc altă explicație logică! Pentru cine se dorește realizarea de alei, pentru cine se intenționează introducerea de utilități, apă, curent? Pentru cine pregătim pădurea noastră? Nu a fost nicio secundă vorba de a compara beneficiile ariei protejate cu cele ale  unei păduri-parc. S-a pornit pe un drum acum 13 ani. S-au implicat zeci de instituții și sute de oameni. S-a ales variantă corectă pentru Pitești, un oraș care în 1989 avea 930 de hectare de pădure, iar azi mai are 335 de hectare!”, a declarat omul de afaceri Mihai Coteț.

Acesta a adăugat că a făcut, alături de colegii săi consilieri, o plângere prealabilă pe adresa Primăriei Pitești și că „urmăm toți pașii legali și vom face tot ce este omenește posibil pentru a îndrepta răul făcut în JOIA NEAGRĂ.”

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ministrul Justiției: „Traficanții trebuie să primească numai pedepse cu executare!”

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: