anchetaonline.ro

Ministrul mediului trage un semnal de alarmă pentru criza apei potabile!

de | 07.07.2022 10:24 | Știri, Eveniment, Național

Criza apei potabile din această perioadă este o problemă serioasă pentru care suntem nevoiți să luăm măsuri. Astfel, a fost făcut un apel către cetățeni cu scopul de a nu mai utiliza apa potabilă pentru udarea grădinilor și umplerea piscinelor. La acest moment, aprovizionarea cu apă potabilă estepus în pericol de situația climatică și de o secetă prelungită, a anunțat, miercuri seara, ministrul mediului, Tanczos Barna, pentru Digi 24.

Este o situație nemaiîntâlnită în această perioadă a anului, iar codurile roșii de caniculă vin din ce în ce mai repede, în luna mai, în luna iunie, lucru neobișnuit până acum”, sunt cuvintele lui Tanczos Barna.

În mai multe localități s-a întrecut limita de consum. Acesta explică cum în anumite localități, sunt situații unde punctele mai înalte dintr-o localitate nu pot fi alimentate, din cauza presiunii scăzute. De asemenea, anumite stații de propanare au măsurat cantități duble, sau chiar triple de apă consumată față de perioada de iarnă.

În anii 2019 – 2020 am avut cele mai ridicate temperaturi din istorie, urmând cea mai secetoasă perioadă pe 1 septembrie 2021 – 30 iunie 2022.

Deci, doborâm record după record. Clima se schimbă în jurul nostru. Trebuie să fim conștienți de faptul că dacă nu facem ceva împotriva acestor schimbări climatice, vom suferi cu toții”, spune ministrul.

Matematica nu ne poate păcăli. Asta este situația. Avem 70 % din țară în situație de secetă pedologică – moderată, excesivă sau critică. Nu poate spune nimeni că nu se schimbă lucrurile în jurul nostru și nu putem fi iresponsabili și nu putem să fim nepăsători”, a a adăugat acesta.

Nu ne putem rezuma la faptul că plătesc sau nu plătesc factura, pentru că și benzina o plătim  și totuși nu este de recomandat să folosim toți câte o mașină în București, pentru că poluăm excesiv. Responsabilitatea cetățenească, responsabilitatea civică trece de această percepție că am plătit, o folosesc, pentru că sunt banii mei, e apa mea, e curtea mea și fac ce vreau. Dacă vrem să avem un alt viitor pe această planetă, oricât de ciudat sună, trebuie să avem o altă atitudine. Trebuie să încercăm să renunțăm la anumite situații de confort, la anumite dependențe, trebuie să fim mai responsabili, trebuie să fim mai conștienți de faptul că pe această planetă nu doar plata unei facturi contează. Suntem într-o situație de criză climatică, nu mai poate nega nimeni. Toate statele lumii s-au întâlnit acum jumătate de an sau 9 luni la Glasgow și au recunoscut că emisiile de carbon afectează clima acestei planete și dacă parcursul rămâne același, o să asistăm la încălzire globală care va distruge habitate, specii, va schimba clima acestei planete. Nu ne putem rezuma doar la o factură și la o plată”, a subliniat Tanczos Barna.

Acesta povestește cum nici el nu era atent la consumul de apă, deoarece până în prezent nu au existat astfel de probleme. Una dintre ele fiind că românii lasă apa să curgă când se spală pe dinți sau uită de ea.

Eu vă spun foarte sincer, până n-am ajuns ministru al mediului nu eram atent nici eu la aceste detalii. Mă spălam pe dinți exact așa, dădeam drumul la robinet și așa curgea. Acum încerc să mă dezobișnuiesc, măcar eu, care vorbesc despre aceste lucruri, să încerc să mă schimb și încerc să schimb obiceiurile în familie cu privire la colectarea separată a deșeurilor, cu privire la becurile nestinse acolo unde, deși nu suntem în cameră, rămân așa și nu avem grijă de ele. Încep să mă deranjeze. Deci trebuie să ne schimbăm”, a precizat Tanczos Barna.

Acesta explică cum nivelul dunării s-a înjumătățit fața de ultimii ani. De asemenea, acesta menționează că rezervele strategice nu sunt încă afectate.

Navigabilitatea pe Dunăre este însă afectată în condițiile acestea, dar avem rezerve de apă. Nu suntem situație critică, dar trebuie să fim atenți, pentru că lucrurile se schimbă”, a precizat ministrul.

Chiar dacă, la momentul actual, lucrurile sunt controlate, acesta insistă pe faptul că este o atenționare pe care nu trebuie să o neglijăm.

Ar trebui să avem rezerve mai mari, ar trebui să suplimentăm capacitățile de pompare din puțuri, va trebui să suplimentăm niște lucruri, investiții care dacă am renunța la risipă, nu ar fi nevoie de ele”, a adăugat Tanczos Barna, pentru Digi 24.

 

Sursa Foto Digi24

 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Un bărbat de 63 de ani a căzut într-un canal de 6 metri în Câmpulung!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: