Minivacanță de Paște! Românii vor avea 4 zile libere

de | 03.04.2022 09:30 | Știri, Național

Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, iar românii vor beneficia de o minivacanță cu acest prilej. Atât salariații români care lucrează la stat, cât și cei de la privat vor avea patru zile libere.

Zilele libere în 2022 cu ocazia sărbătorii Paștelui catolic sunt 15 aprilie (Vinerea Mare), 17 și 18 aprilie, adcă prima și a doua zi de Paște. Paștele ortodox va fi în acest an pe 24 aprilie, iar zilele libere vor fi pe 22 aprilie (Vinerea Mare) și 24 și 25 aprilie, reprezentând prima și a doua zi de Paște.

Amintim că din anul 2020, angajații care au zile libere cu ocazia Paștelui catolic, iar apoi primesc și pentru cel ortodox, sunt nevoiți să recupereze liberele primite suplimentar. Însă, dacă angajatorul dă libere doar pentru un singur cult religios, varianta recuperării nu se mai aplică.

minivacanta de paste

Nu toată lumea are minivacanță de Paște

Există, însă, anumite categorii de angajați care au obligația de a se prezenta la muncă și de sărbătorile pascale. Vorbim de cei care lucrează în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică sau domeniile în care lucrul nu poate fi întrerupt din cauza specificului activității.

Pentru cei fără minivacanță se asigură compensarea cu timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care nu pot fi acordate aceste zile libere, angajatorul este obligat să să ofere un spor de cel puțin 100% din salariul de bază al angajatului, conform Ministerului Muncii.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Na, belea! ITM Argeș anunță controale pe… stres profesional! Amenzi de până la 200.000 de lei

ITM Arges stres


 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: