S-a decis! Prima țară din UE care nu va mai importa gaz rusesc

de | 03.04.2022 10:49 | Național, Știri

Lituania devine prima țară din Europa care renunță la importurile de gaz rusesc pentru consumul intern. Anunțul a fost făcut, sâmbătă, de către președintele lituanian Gitanas Nauseda. Prin urmare, Lituania devine prima țară europeană care obține independență energetică de Rusia.

Președintele spune că și alte țări din Europa ar trebui să urmeze exemplul Lituaniei. Țara sa a decis încă de acum câțiva ani să își reducă dependența de gazul rusesc, prin urmare decizia de acum a fost luată cu ușurință. În anii 2019-2021, aproximativ 40% din gazul folosit de lituanieni provenea tot din Rusia.

Gitanas Nauseda - S-a decis! Prima țară din UE care nu va mai importa gaz rusesc

Foto: PSNEWS.ro

Începând din această lună – fără gaz rusesc în Lituania”, a anunțat pe Twitter președintele țării, Gitanas Nauseda, adăugând și că Lituania rupe legăturile energetice cu Rusia.

„Dacă noi putem să o facem, atunci și restul Europei poate”, a încurajat șeful statului lituanian.

Întregul consum energetic urmează să se facă pe bază de importuri de gaz natural lichefiat la terminalul din portul Klapeida, anunță ministerul lituanian.

În anul 2014, a fost inaugurat terminalul de gaz lichefiat din Klapeida, denumit „Independența”. Scopul a fost tocmai acela de a pune punct dependeței de gazul rusesc.

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Europa | Lituania