anchetaonline.ro

Minivacanță pentru salariați la finalul lunii noiembrie!

de | 06.11.2022 14:14 | Știri, Administrație, Național

Conform avocat.net, salariații vor beneficia de o minivacanță la finalul acestei luni, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. Astfel, este vorba despre zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 decembrie – Ziua Națională a României, dar pentru acest an, Guvernul a stabilit ca bugetarii să aibă liber și în 2 decembrie, aceștia bucurându-se astfel de o minivacanță de cinci zile, potrivit Codului muncii.

Mai mult, dacă salariații sunt nevoiți să lucreze în aceste zile, aceștia urmează să fie recompensați de către angajatori.

Chiar dacă, prin Codul muncii, este stabilit că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, mai există și excepții în cazul celor care trebuie să se prezinte la muncă.

Astfel, este vorba despre cei ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, conform avocat.net. În aceste cazuri, salariații trebuie să primească în următoarele 30 de zile timp liber, iar dacă angajatorii nu le vor putea asigura aceste zile, ei va trebui să le ofere un spor salarial de minim 100%.

Angajatorii care nu îndeplinesc condițiile pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

Potrivit HG 96/2022, actul normativ ce stabilește ziua liberă suplimentară pentru cei ce lucrează de la stat, ziua liberă de 2 decembrie 2022 va trebui recuperată până la sfârșitul anului.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Militar francez găsit mort într-un hotel din București

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: