Misiune îndeplinită! Deficitul din creșele Piteștiului a fost acoperit de administrația Gentea!

de | 19.03.2024 09:54 | Administrație, Din ediția tipărită, Pitești

O problemă sensibilă pentru părinții din Pitești este deficiența de locuri în creșele din municipiu. An de an, în preajma verii, când încep înscrierile în unitățile antepreșcolare, se iscă nenumărate discuții, deoarece mulți copii rămân pe dinafară. Acest deficit se anunță a fi rezolvat de către administrația Gentea, care nu doar că a reușit să suplimenteze locurile în unitățile existente, dar este și singurul municipiu din țară care a obținut finanțare de la Compania Națională de Investiții pentru construcția a trei noi creșe, proiecte care nu vor consuma nimic din bugetul local.

Lipsa locurilor din creșe a început să se resimtă de prin 2018. În 2021, de exemplu, unitățile existente acopereau doar circa 350 de solicitări, deși cererile erau cu 100 peste această limită, iar în anul școlar 2023-2024, nu au putut fi onorate aproximativ 200 de solicitări. Ca urmare a demersurilor făcute de către primarul Cristian Gentea, care și-a asumat rezolvarea acestei situații, se vor obține circa 210 locuri în plus în anul școlar viitor.

Încă o suplimentare cu 20 de locuri la Creșa Smeurei

O investiţie care duce la creşterea numărului de locuri pentru copii a fost  anunţată chiar săptămâna trecută şi presupune reabilitarea Creşei Smeurei. Aceasta va beneficia de o renovare energetică amplă, de modernizare, dar şi de extinderea capacităţii actuale cu încă 20 de locuri. Primăria Piteşti a reuşit să obţină un proiect cu finanțare prin fonduri europene, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul renovării.

Investiția are o valoare de 1.896.509,14 lei fără TVA. Creșa de pe strada Smeurei va fi complet reabilitată termic și modernizată, iar lucrările includ izolarea elementelor de construcție, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie PVC termoizolantă, reabilitarea instalației termice și electrice, precum și instalarea de panouri solare pentru prepararea apei calde de consum și a corpurilor de iluminat eficiente, cu LED-uri.

”Pe lângă beneficiile aduse de renovare, numărul de locuri disponibile pentru copiii preșcolari va crește. Astfel, cele 60 de locuri existente vor fi completate cu încă 20 de locuri noi, oferind mai multor familii posibilitatea de a-și înscrie copiii la această creșă modernizată. Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii școlare din Pitești, contribuind la crearea unui mediu educațional sigur și modern pentru copiii din comunitatea noastră”, a anunţat primarul Cristian Gentea.

Această nouă investiție vine după ce, în anul școlar  2022 – 2023, au fost înființate 20 noi locuri în cartierul Prundu, în incinta Scolii Gimnaziale ”Tudor Arghezi”, întrucât în zona aceea se înregistrase la momentul respectiv un deficit mai mare. Și la Creșa Popa Șapcă se mai adăugă 20 locuri, obținute ca urmare a lucrărilor ample de reabilitare termoenergetică tot cu fonduri din PNRR.

150 de locuri noi asigurate de cele trei creșe

Din cele 200 de solicitări de înscriere la creșă neonorate din lipsa spațiilor, în anul școlar 2022 – 2023, 47 au fost în zona Găvana, unde se va construi una dintre cele trei creșe noi. Unitatea se ridică la complexul Albina, iar lucrările sunt în desfășurare, conform graficului, ceea ce l-a determinat pe primarul Cristian Gentea să anunțe că ”în septembrie 2024 vom avea cele 40 de locuri pentru copii, într-o clădire nouă, modernă, adaptată nevoilor micuților, exact cum și-au dorit părinții!”.

De asemenea, în zona Negru Vodă – centru-cartier Exercițiu-Banat, deficitul de aproximativ 75 de locuri va fi acoperit prin finalizarea lucrărilor aferente noii creșe din str. Eroilor. Aceasta va avea o capacitate de 7 grupe, adică 70 de locuri, și se ridică în curtea Colegiului ”Maria Teiuleanu”. Și în zona Prundu există o lipsă de aproximativ 40 de locuri la nivel ante-preșcolar, care va fi asigurată prin construcția unei noi creșe cu 4 grupe, locul ales fiind la Colegiul Tehnic ”Costin D. Nenițescu”.

”Noi nu am pierdut nicio ocazie de a construi creșe, pentru că Piteștiul este, ca majoritatea orașelor mari, încă în deficit de locuri.”, a declarat edilul Cristian Gentea.

Sursă foto: ediția tipărită

Toate cele trei edificii vor avea doar parter, iar terenul va fi amenajat cu spații verzi și locuri de joacă. În componența fiecărei creșe se vor regăsi dormitoare pentru fiecare grupă, camere de joacă, prevăzute cu vestiare și grupuri sanitare, precum și spații administrative. Pentru asigurarea resurselor de energie, clădirile vor fi prevăzute atât cu panouri fotovoltaice, cât și cu panouri solare, care vor asigura energia electrică și apa caldă din surse regenerabile. Creșele vor avea un concept nZEB (near-Zero Energy Building), ceea ce se traduce în clădiri ce au nevoie de o cantitate redusă de energie, restul necesarului fiind produs de sistemele proprii. O altă noutate va fi pompa de căldură, cu puț forat la mare adâncime, ce va furniza un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara va fi utilizat pentru răcirea încăperilor, iar iarna va oferi un plus termic, pentru că centrala murală va consuma mai puțin, dat fiind faptul că va fi nevoie de încălzirea unei clădiri unde deja sunt 10 grade și nu se pornește de la zero.

Sursă foto: ediția tipărită.

Material realizat de Sofia Paul și Berta Dima.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Promenada de lângă râul Argeș, gata înainte de Zilele Piteștiului

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Banat | Cristian Gentea | Găvana | Pitești | Prundu