Moartea doctorului Brănescu a șocat o comunitate întreagă: Unora dintre noi ne-a salvat viața, în timp ce nimeni nu a putut să o salveze pe a lui!

de | 15.05.2023 20:30 | Știri, Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Un medic deosebit, adevărat profesionist și un om pentru care cuvintele sunt puține în a-l caracteriza. Dumnezeu să-l aibă în paza sa și să-l ocrotească spre a depăși această nenorocire!”

Condoleanțe! Dumnezeu să-l odihnească! A fost un om extraordinar! Am fost la dânsul… am fost fff mulțumită… rar întâlnești oameni ca dânsul…”

A fost un om minunat care ne-a părăsit prea devreme! Dumnezeu să-l ierte și să-i lumineze calea spre odihna veșnică!”

Un om minunat, un doctor deosebit care a plecat mult prea devreme dintre noi… Dumnezeu să-l odihnească în liniște! Condoleanțe familiei!”

Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule doctor! Veți rămâne veșnic în inimile noastre! Un medic valoros, dar, în primul rând, om cu suflet mare, de la care primeai oricând un sfat bun și ajutor.”

Groaznic!!! Îmi pare enorm de rău pentru ceea ce s-a întâmplat. Un om minunat. El a fost primul om care l-a văzut pe Andrei și m-a ajutat enorm la naștere. Păcat!”

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Un om minunat… un doctor extraordinar… o pierdere imensă! Nu pot crede nici în acest moment ca domnul doctor nu mai este! Acel om prietenos, plin de optimism, care-ți oferea o poftă de viață extraordinară și îți ridica moralul instant și -iată! – el a fost copleșit și complet lipsit de încurajări! Cuvintele sunt de no-comment, iar durerea este nemărginită! Lacrimile și durerile din atâtea suflete vor ajunge acolo sus la dumneavoastră… o să răsune Raiul!”

Dumnezeu să vă odihnescă în pace, Domnule Doctor! OM deosebit, inteligent, empatic, profesionist! Veșnică să vă fie amintirea!”

Cuvintele nu pot exprima regretul nostru… unora dintre noi ne-a salvat viața, în timp ce nimeni nu a putut să o salveze pe a lui…”.

Un înger de om… Condoleanțe familiei și regrete eterne!”

Odihnă veșnică, dl doctor, vă regret enorm! Ați fost nu doar un doctor, ci și un om minunat! Din păcate, ăsta este sistemul la noi, așa funcționează, putred și bolnav! Dacă se luau măsuri,  poate nu se ajungea aici! Condoleanțe familiei!”

Mii de comentarii şi mesaje au curs în mediul online de joi încoace, când vestea unui gest extrem făcut de doctorul argeşean Nicuşor Brănescu i-a lovit ca un trăsnet pe toţi cei care îl cunoşteau: familie, prieteni, colegi din lumea medicală  şi oameni care au interferat cu domnia-sa, ca specialist.

Cu o experienţă consolidată în mulți ani de practică, în calitate de medic obstetrician, cotat drept unul dintre cei mai apreciaţi doctori din Polizu şi din Bucureşti, cu o familie frumoasă şi unită în jurul său, cu numeroase pasiuni personale, descris de cei apropiaţi ca fiind vesel şi empatic, Nicuşor Brănescu (59 ani) a pierdut – şocant pentru toată lumea – lupta cu o depresie care îl consuma de mai bine de un an. A ales calea cea mai radicală de a opri suferința şi a lăsat în urma domniei-sale un şoc imens şi infinită durere pentru familie.

A venit la mine în Terapie Intensivă de trei ori, de acasă, în noaptea de Crăciun.”

O familie puternică şi numeroasă, aşa cum este cea a fraţilor Brănescu, o familie care a stat dintotdeauna strâns unită şi care se mobilizase în jurul medicului argeşean, fiind la curent cu perioada grea pe care o traversa din punct de vedere emoţional.

S-a ridicat din acest neam puternic din zona Rucărului și a învățat în credință. În fața cancelariei de la Liceul Sanitar Pitești încă se află fotografia sa, a absolventului care a terminat cursurile instituției de învățământ cu 10 pe linie. A intrat în primii 15 la Medicină în București și a terminat facultatea ca șef de promoție. A devenit rapid unul dintre cei mai căutați și apreciați medici obstetricieni din capitala României. Au născut, asistate de dânsul, mii de argeșence de-a lungul anilor, căci nu spunea „nu” nimănui și se îngrijea de fiecare pacient cu energie și empatie, reușind astfel să le câștige sufletele și să aibă unul dintre cele mai importante roluri din viața unei familii.

Am avut o intervenție chirurgicală la acest spital Polizu și – la recomandarea unei cunoștințe – am ajuns la dl dr. Brănescu Nicușor. Un om foarte amabil, cu foarte mult bun-simț, respectuos, care mi-a câștigat încrederea de la prima întrevedere. A pus un diagnostic pe care l-am obținut la 5 medici, dar cu foarte multe analize și timp îndelungat. M-a internat, m-a operat și am simțit pe propria persoană ce înseamnă să beneficiezi de grijă, atenție, îngrijire medicală de nota 10. În perioada de convalescență de la Terapie Intensivă m-a vizitat de multe ori. Îmi asigura personal îngrijirea zonei operate, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Fiind o fire mai fricoasă, dl dr. mi-a câștigat încrederea și – ascultând sfaturile sale – perioada de refacere a fost foarte ușoară. Vă mulțumesc, domnule doctor Brănescu! Cu deosebită stimă și respect!”

Am avut o experiență extrem de pozitivă cu doctorul Brănescu. După o grămadă de tratamente și medici care nu-mi dădeau nicio explicație referitoare la motivele pentru care nu rămâneam însărcinată, am ajuns la doctorul Brănescu. Am rămas însarcinată, dar – din cauza problemelor mele – sarcina a fost extrem de dificilă. Domnul doctor m-a încurajat mereu, m-a tratat cu respect și a abordat sarcina mea la modul individual. În luna a șaptea, copilul meu era înfășurat de patru ori cu cordonul ombilical.

 

M-a monitorizat permanent, m-a încurajat, chiar dacă intrasem într-o cruntă depresie și am avut reacții aproape agresive vizavi de dumnealui. Lucrurile s-au complicat în ziua de Crăciun și – deși nu era de gardă – a venit și m-a operat. A avut grijă de mine și de copil permanent. A venit la mine în Terapie Intensivă de trei ori, de acasă, în noaptea de Crăciun.”

Acestea sunt doar două dintre sutele de comentarii de pe site-urile de sănătate și cele dedicate proaspetelor mame în care pacientele își descriu experiențele cu diferiți doctori din România.

Ca medic, avea specializări în colonoposcopie și citodiagnostic, ecografie în obstetrică ginecologie, endoscopie ginecologică, medicină materno-fetală, dar și în managementul serviciilor de sănătate. Era doctor în științe medicale, dar, mai presus de orice, povestesc mii de pacienți pe internet, era un om cald și dăruit fiecărei paciente cu care interacționa.

În familie, era realizat ca om, ca soț, ca tată, ca frate, bucurându-se de o viață echilibrată și frumoasă. Soția sa este medic, fiica e studentă la Medicină, iar băiatul se pregătește în acest an de admiterea la facultate.

Toată grija, iubirea şi atenţia celor din jur nu au fost însă suficiente pentru a învinge afecţiunea care îl consuma de aproape un an şi care îl transformase din omul jovial şi medicul ultraperformant într-un bărbat copleşit de tristeţe şi într-un specialist ce refuza să mai profeseze. De câteva luni buni – au povestit colegii săi pentru presa centrală – Nicuşor Brănescu refuza să mai vadă paciente, deşi era căutat în continuare şi la fel de respectat în lumea medicală a Capitalei.

Factorul declanşator – aşa cum este el menţionat de aceleaşi surse – l-ar fi constituit pierderea unei paciente, dublată de anxietăţi din perioada pandemiei. Indiferent ce s-a întâmplat în mintea şi sufletul doctorului Brănescu, dezechilibrul a fost suficient de puternic, încât să nu-i permită să răzbească, deşi o întreagă lume era mobilizată în jurul său şi deşi urma un tratament dedicat depresiei.

Joi a ales să îşi pună capăt zilelor, împuşcându-se în cap în locuinţa sa din Bucureşti. A fost descoperit de fiica sa, studentă la Medicină, şi a fost transportat la urgenţă la Spitalul Universitar din București, acolo unde soţia sa, Doina Brănescu, lucrează, de asemenea, ca medic obstetrician. Şocul şi frica s-au răsfirat efectiv asupra tuturor celor apropiaţi, care au sperat până la ultimul moment că medicul va fi salvat. A pierdut însă lupta cu moartea a doua zi dimineaţă.

Rezultatul: stres și epuizare, o boală cu afectarea sănătății fizice și mentale, și medici care recurg la gesturi fără speranță!

Breasla sa a reacţionat cu infinită durere şi empatie, Colegilor Medicilor din România transmiţând un mesaj amplu în care sublinează presiunile emoţionale şi nivelul de stres cronic care îi afectează pe medicii din România.

În aceste momente de tristețe, nu putem să nu reamintim impactul pe care activitatea zilnică îl are asupra fiecăruia dintre noi. Suntem suprasolicitați, hărțuiți și, de prea multe ori, fără apărare. Rezultatul: stres și epuizare, o boală cu afectarea stării de sănătate fizice și mentale, și medici care recurg la gesturi fără speranță. Astăzi, îi aducem un ultim omagiu dr. Nicuşor Brănescu. (…) Suntem profund marcați de această veste tristă și ne unim în durerea familiei și a apropiaților în aceste momente de tristețe și grea încercare. Cuvintele pot părea neputincioase în fața unei pierderi atât de mari. Dr. Nicușor Brănescu a fost o persoană extraordinară, dedicată profesiei medicale și iubită de pacienți și colegi, deopotrivă. Contribuția și eforturile sale în comunitatea medicală vor rămâne întotdeauna vii în amintirea noastră. În calitate de medic, a fost o sursă de inspirație pentru mulți, salvând vieți și aducând alinare celor aflați în suferință. Pasiunea, compasiunea și devotamentul său pentru sănătatea și bunăstarea pacienților vor rămâne o amintire puternică și o moștenire valoroasă.ˮ, se arată în  comunicatul Colegiului Medicilor.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele acestei structuri profesionale, a întărit discuţiile despre modul în care medicii sunt afectaţi de presiunea acestei profesii în care lucrezi cu viaţa oamenilor:

Din păcate, suntem în mijlocul unui fenomen. Este rezultatul stresului, un volum de muncă mare, al suprasolicitării fizice, al epuizării. În jur de 34% dintre medici sunt într-un stadiu de epuizare înalt şi foarte înalt. 4% sunt în stadiu foarte înalt, o boală acută, foarte gravă. (…) Profesia noastră este una nobilă, care ne permite să avem un impact semnificativ în viețile pacienților noștri și în societate. Cu toate acestea, responsabilitățile noastre crescute, resursele limitate și cerințele în continuă creștere ne pot aduce adesea în pragul epuizării. Stresul cronic și epuizarea nu afectează doar bunăstarea noastră personală, ci și calitatea îngrijirii pe care o putem oferi pacienților noștri. Ele pot conduce la o scădere a empatiei, la oboseală cronică și la probleme de sănătate pe termen lung. Instituțiile medicale și autoritățile pot și trebuie să se implice în gestionarea acestei situații care nu mai poate trena! Suntem o comunitate puternică și suntem aici unii pentru alții să ne sprijinim și să facem tot posibilul pentru a produce această schimbare, pentru noi și pentru pacienții noștri!ˮ

Cele mai dureroase mesaje de adio au venit însă, cu siguranță, din partea familiei. Fratele medicului, omul de afaceri John Brănescu, a transmis un mesaj din care răzbate puternic greutatea celor apropiați de a accepta acest final extrem de drum:

Dumnezeu să odihnească în pace acest Spirit Unic, acest Om de o Bunătate și Empatie de Neegalat… Plecarea neașteptată și de neacceptat vor schimba pentru totdeauna Viața tuturor celor care Te-au Cunoscut și Respectat! Iubitul Meu Frate și Prieten…”

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/camelia-badulescu/" target="_self">Camelia Bădulescu</a>

Articol scris de Camelia Bădulescu

Jurnalist cu 22 de ani de experiență în presa de investigații și manager al publicațiilor editate sub brandul Ancheta. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Nicușor Brănescu

Ultimele articole