Modernizarea iluminatului public din Coşeşti – aproape de finalizare

de | 27.02.2024 10:23 | Din ediția tipărită, Administrație, Rural

► Primarul Nicolae Pană: „Prioritatea în realizarea proiectelor din Coșești se stabilește în urma discuțiilor și a doleanțelor cetățenilor”

2024 se anunţă un an bogat în investiţii în comuna Coşeşti, Nicolae Pană, primarul localităţii, declarând că bugetul pe anul acesta este orientat cu precădere către secţiunea de dezvoltare. „Avem obiective în derulare, dar și multe proiecte ce vor fi implementate în perioada următoare, astfel că vom dirija resursele financiare către ducerea la bun sfârșit a ceea ce ne-am propus în materie de investiții de interes public”, afirmă edilul din Coșești.

► 640 de noi corpuri de iluminat vor scădea consumul de electricitate cu 62,5%

Investițiile în infrastructura de utilități sunt printre cele mai importante proiecte ale administrației. Astfel, proiectul privind reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă, proiect finanțat din fonduri guvernamentale, prin PNDL II, este pe ultima sută de metri, finalizarea lui fiind unul dintre obiectivele esențiale ale acestui an.

Întotdeauna am considerat că primarul unei localități trebuie să reprezinte interesele comunității, iar prioritatea în realizarea proiectelor o stabilește în urma discuțiilor și a doleanțelor cetățenilor.

Pe lângă «Modernizarea drumurilor», «Extinderea și modernizarea rețelei de apă», «Înființarea rețelei de gaze și canalizare», și «Modernizarea sistemului de iluminat public» este, de asemenea, de o importanță majoră în dezvoltarea localității noastre. Astfel, am început etapizat acest proces prin montarea de corpuri de iluminat eficiente mai întâi de-a lungul celor două drumuri județene (DJ 731 și DJ 731D) care tranzitează comuna, aici beneficiind și de cofinanțare din partea Consiliului Județean, ulterior continuând cu principalele drumuri comunale (Coșești-Jupâneşti și Leicești-Priseaca).

Această lucrare a implicat costuri foarte mari, drept care ne-am gândit la soluții alternative și am obținut finanțare prin Administraţia Fondului de Mediu pentru a finaliza acest proiect în întreaga comună. În acest moment suntem în stadiul de terminare a lucrării și menționăm că prin acest ultim proiect au fost achiziționate 640 de corpuri în vederea amplasării pe toate străzile și aleile comunale.” – a explicat primarul Nicolae Pană.

Proiectul „Modernizare sistem de iluminat public în comuna Coșești”, în valoare de aproximativ 1 milion de lei (fără TVA) are ca obiective principale reducerea consumului de energie electrică și, implicit, a emisiilor de CO2, precum şi scăderea cheltuielilor generate de iluminatul public. Atingerea acestor obiective specifice se va realiza prin înlocuirea vechilor corpuri de iluminat cu aparate bazate pe tehnologie LED şi prin implementarea unui sistem de telegestiune a acestora.

Toate aparatele instalate sunt noi, au garanție minimum 5 ani și durata de funcționare minimum 100.000 ore. În acest fel se va reduce numărul intervențiilor pentru întreținere și mentenanță. Aparatele de iluminat se montează pentru a se obține un iluminat uniform și de o intensitate constantă. În plus, un iluminat eficient pe timpul nopţii sporeşte securitatea, siguranţa şi confortul cetățenilor, fiind recunoscut ca un element important de combatere a delincvenței precum şi de reducere a numărului de accidente nocturne. Se preconizează că, prin montarea noilor corpuri noi de iluminat, consumul de energie electrică va scădea cu 62,5 %.

► Buget axat pe investiţii la Coșești în 2024

De asemenea, se lucrează la documentația aferentă investiției ce vizează introducerea rețelei de canalizare și, la finele anului, s-a obținut finanțare și pentru înființarea rețelei de alimentare cu gaze. Iată și alte obiective de investiții aflate pe agenda executivului din Coșești:

  • reabilitarea moderată a Școlii și a Grădiniței Jupânești, dar și a sediului administrativ al comunei, investiții finanțate prin PNNR;
  • dotarea cu mobilier, echipamente digitale și materiale didactice a grădinițelor și a școlilor de pe raza comunei – PNNR;
  • continuarea campaniei de modernizare prin asfaltarea străzilor din comună, cu ajutorul CJ Argeș;
  • înființarea a două stații de încărcare a vehiculelor electrice, la Coșești și Lăpușani – PNNR;
  • definitivarea proiectului privind înscrierea tuturor adreselor de pe raza comunei în Registrul Electronic Național al Nomenclaturii Străzilor.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Lucrările la reţeaua de apă din Coşeşti se apropie de final

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Coșești | Nicolae Pană | PNRR