anchetaonline.ro

Ministrul de Externe al Moldovei: „Forțe interne” din Transnistria încearcă să destabilizeze regiunea

de | 15.05.2022 20:05 | Știri, După locație, Național

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că în regiunea Transnistria există forțe interne care doresc să destabilizeze zona, deoarece Moldova își dorește să înainteze cu candidatura pentru intrarea în UE, arată Reuters.

Potrivit sursei citate, în oficialii din Republica Moldova se tem că țara lor ar putea fi atrasă în conflictul cu Ucraina, având în vedere că forțele pro-ruse din Transnistria au învinuit Kievul pentru exploziile și focurile de armă care au avut loc în urmă cu câteva săptămâni.

Vrem să rezolvăm conflictul din Tranisnistria prin dialog pașnic și prin diplomație. Ce vedem este o majoritate absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană care nu vor să trăiască într-o zonă de război și care își doresc pacea, însă sunt forțe în interior care vor să alimenteze destabilizarea.

Sunt limitate, însă vor să joace jocuri, să ridice tensiunile, să provoace, să facă populația Transnistriei isterică și să inducă frică în populația Moldovei. Sunt forțe interne care vor să destabilizeze regiunea și să aducă războiul mai aproape de casele noastre.

Lucrăm pentru a ne asigura că aceste lucruri nu se întâmplă”, a transmis ministrul de externe moldovean într-un interviu pentru Reuters.

Amintim că acum aproximativ două săptămâni, cotidianul britanic The Times susținea că Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova.

Noi credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova.

Ceea ce vor aduce evenimentele din Moldova va fi decisiv pentru noi. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, atunci noi (Ucraina – n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar – aceasta va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei.

Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, atunci aceasta va fi o amenințare directă și o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei. Aceasta va fi o repetare a „scenariului Donbas”. Apoi vor furniza un număr mare de arme și apoi vor dori să le adauge în Rusia”, a precizat una dintre sursele ucrainene, pentru The Times.

 

De asemenea, în contextul amenințărilor care planează asupra Republicii Moldova, țara vecină a transmis un mesaj, acum câteva săptămâni, în care spunea că nu se va preda în cazul în care armata rusă îi va invada. Din contră, Moldova susține că va lupta cu toate forțele pentru a-și apăra teritoriul, potrivit lui Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.

Noi o să fim pe poziții și suntem gata să facem tot posibilul ca să ne apărăm țara, dacă vrem să pretindem că suntem stat. Asta e regula de bază și altă regulă nu există”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului moldovean a mai spus că cetățenii trebuie să își facă datoria față de pământul lor.

Noi, cât de mari sau mici am fi, trebuie să ne facem datoria față de casa noastră, pentru că dacă vrei ca cineva să te ajute sau să pună un cuvânt pentru tine, acel partener trebuie să vadă că tu, cel care locuiești în această casă, ești cel care vrei să ți-o aperi. Acesta este principiul de bază”, a adăugat Igor Grosu.

Acesta a amintit că se „ dorește escaladarea situației pe malul stâng al Nistrului”, făcând referire la exploziile care au avut loc în Transnistria.

De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune că Moscova încearcă să atragă Transnistria în războiul său și că se dorește destabilizarea situaţiei în regiune pentru amenințarea Moldovei.

Acesta este încă unul dintre pașii planificați de Federația Rusă. Serviciile lor speciale au lucrat acolo și nu este pur și simplu de dragul știrilor false. Este clar de ce: vrea să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova, arătându-i ce se va întâmpla dacă Moldova va continua să susțină Ucraina”, a transmis Zelenski.

El mai spune că trupele ruse prezente în teritoriu de mulți ani, sunt pregătite să acționeze oricând.

 

Foto EA.md

The Times: Rusia ar fi decis să atace Moldova

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Republica Moldova | Rusia | Transnistria | Volodimir Zelenski