anchetaonline.ro

The Times: Rusia ar fi decis să atace Moldova

de | 02.05.2022 09:57 | Știri, Eveniment, Național

Conform presei naționale, mai multe surse ucrainene ale cotidianului britanic The Times susțin că Rusia ar fi elaborat planuri clare pentru invazia Moldovei.

Noi credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova.

Ceea ce vor aduce evenimentele din Moldova va fi decisiv pentru noi. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, atunci noi (Ucraina – n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar – aceasta va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei.

Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, atunci aceasta va fi o amenințare directă și o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei. Aceasta va fi o repetare a „scenariului Donbas”. Apoi vor furniza un număr mare de arme și apoi vor dori să le adauge în Rusia”, a precizat una dintre sursele ucrainene, pentru The Times.

Se pare că serviciile speciale ruse iau în considerare posibilitatea de a stârni revolte în țară iar unele persoane din Ucraina ae fi remarcat o anumită activitate pe aerodromul din Tiraspol.

Interlocutorii jurnaliştilor sugerează că armata rusă intenţionează să efectueze o aterizare în aer pe avioane de transport şi elicoptere Il-76 în Transnistria. Se presupune că avioane și elicoptere vor zbura de pe un aerodrom din Crimeea ocupată, precizează antena3.

Autorii publicației notează de asemenea faptul că aceste afirmații sunt contrare analizei agențiilor de informații occidentale, că rușii nu au capacități suficiente pentru a zbura în siguranță deasupra apărării aeriene ucrainene din regiunea Odesa. Mai mult decât atât, pentru a furniza muniție și întări unitățile, rușii ar trebui să creeze un „coridor” terestru din Hersonul capturat prin regiunile Nikolaev și Odesa.

Se aude de o operațiune militară mai aproape de Ziua Victoriei, pe data de 9 mai atunci când președintele rus, Vladimir Putin ar putea anunța recunoașterea de către Rusia a independenței Transnistriei.

Serviciile speciale ruse ar putea planifica debarcarea de trupe la Tiraspol în același timp cu organizarea de revolte și proteste la Chișinău.

Jack Watling și Nick Reynolds, analiști militari la Institutul Regal Comun pentru Cercetarea Apărării sunt de părere că o astfel de operațiune a rușilor ar avea trei obiective:

retragerea unei părți din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest;
stoparea cursului pro-european al actualei guvernări în Moldova;
ar speria Occidentul că sprijinirea Ucrainei cu arme și finanțe ar putea duce la o destabilizare suplimentară în regiune, în special în Balcani.”

 

Foto descriptiv

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Rusia | Ucraina | Vladimir Putin