anchetaonline.ro

Mozaik – axat pe finanțarea IMM-urilor. Un nou fond de investiții a primit aprobarea pentru 25 milioane euro prin PNRR

de | 12.09.2023 16:35 | Național, Economic

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat, astăzi, că managerul de fonduri de investiţii Mozaik Investments a primit aprobarea pentru 25 de milioane de euro prin iniţiativa de capital de risc din PNRR, administrată de Fondul European de Investiţii (FEI).

Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanțarea unui nou fond de investiții care va primi o alocare prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. Gestionat de către Fondul European de Investiții, instrumentul de capital de risc al PNRR finanțează fonduri care investesc în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură.

În ce sectoare de activitate

Mozaik va fi un fond axat pe finanțarea IMM-urilor din România și Europa Centrala si de Est, care va obține participații minoritare semnificative și va sprijini antreprenorii prin strategii de scalare rapidă a operațiunilor, intrarea pe noi piețe sau dezvoltarea de noi linii de produse, operatiuni de fuziuni și achiziții, implementând guvernanță corporativă și susținerea echipei de management. Fondul va fi generalist și își propune să investească în 7-9 companii cu precădere din sectoare precum retail și distribuție specializată, healthcare, producția alimentară și comerțul cu amănuntul, logistica, servicii financiare și tehnologie. ”Potrivit celor discutate în ședinta de lucru din 25 iulie a Comitetului de Investiții, Mozaik va primi investiții din PNRR în valoare de până la 25 mil. EUR, finanțare care va fi susținută și prin contribuțiile investitorilor privați.

Această aprobare reprezintă un pas important în implementarea inițiativei de capital de risc din cadrul PNRR, sprijinind, în același timp, realizarea următorului jalon aferent din cadrul PNRR. Până acum, Comitetul de Investiții a aprobat 6 investiții in valoare de 125 milioane euro în 6 fonduri care vor investi în România în următorii 10 ani”, arată cei de la MIPE.

În decembrie 2021, Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”. Se anticipează că, până în 2026,  aproximativ douăzeci de fonduri de investiții vor obține resurse pentru a investi în firme românești. Apelul pentru selecția intermediarilor financiari a fost lansat în august 2022 și este în continuare deschis aici. Cei interesați pot adresa întrebări în scris la ref@eif.org.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook MIPE

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Iată cum va arăta. Teren de fotbal și sală de recuperare sportivă în Ștrand

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: MIPE