Negocierile dintre sindicatele din învățământ și Guvern au luat sfârșit. Greva continuă

de | 01.06.2023 15:25 | Știri, Eveniment, Național

Astăzi, 1 iunie, a avut loc o ședință extraordinară de Guvern unde a fost aprobată Ordonanța de Urgență (OUG) care majorează salariile cu 1000 de lei brut profesorilor și cu 400 de lei brut personalului nedidactic.

Ordonanța Guvernului prevede:

-Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
-În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Măririle se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

După ședință, premierul Nicolae Ciucă a chemat sindicatele din educație la discuții, la Palatul Victoria.

Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei.”, a declarat Marius Nistor pentru edupedu.ro

De asemenea, el a mai transmis că vor continua protestele.

De marți încolo vor continua acțiunile de protest”, anunță Marius Nistor.

În conferința de presă de la Palatul Victoria, după adoptarea ordonanței de urgență cu creșterea salarială, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis că începând de astăzi, negocierile au luat sfârșit.

Astăzi putem să vă anunțăm că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministra Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă.

Greva s-a încheiat? Negocierile s-au încheiat, acesta e mesajul pe care îl transmitem public.”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului

La conferință a luat parte și Ministra Educației, Ligia Deca, care a precizat concret cu cât se măresc  salariile, oferind trei exemple:

-Un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.

-Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net.

-Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net.

De asemenea, ea mai declarat că este momentul să fie prioritizați copiii și încheierea anului școlar, iar în acest sens a făcut apel la sindicate pentru întoarcerea în clase.

Chiar azi am solicitat să ne întoarcem în clase. Răspunsul a fost că se întorc marți cu un răspuns.”, a transmis Ligia Deca

Și președintele Klaus Iohannis speră ca totul să revină la normal. De asemenea, el îi ceartă pe profesori, care de 9 zile sunt în grevă, susținând că nu ar mai avea motiv să continue protestele după ce a fost adoptată OUG.

Eu sper să se întoarcă la școală, pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă.

Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

De AZI. Cresc salariile angajaților din MAI și Administrația Publică

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole