anchetaonline.ro

S-a semnat! 99 de stații de autobuz din Pitești vor fi ultra-modernizate!

de | 12.07.2022 13:53 | Știri, Administrație, Județean, Pitești

  • Vin si noile autobuze, tot ultramoderne!

Astăzi, 12 iulie 2022, au fost semnate la Primăria Municipiului Pitești, contractele de proiectare și execuție pentru două obiective importante din cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii serviciului de transport public local de călători și creșterea atractivității transportului nemotorizat”.

 

În ceea ce privește primul obiectiv ,,Stații de așteptare călători transport public urban, în municipiul Pitești” sunt propuse pentru amenajare un număr de 99 de stații așteptare călători care deservesc rețeaua de transport public cu autobuze pe o lungime de aproximativ 47.10 km, din care 11 stații sunt situate în zona de protecție a monumentelor istorice.

Lucrările vor fi executate de SC C.S.V INFRATECH SRL (Lider) și SC EUROPPAN PROD SA (Asociat) cu terți susținători: SC EUROMATERIA SRL, SC GLOBEXTERRA SRL și subcontractanții SC MONDO COM SRL, SC SIGMA MOBILITY ENGINEERING SRL, SC SMART SERVICES CNS SRL. Valoarea contractului este de 20.216.633,92 lei inclusiv TVA. Durata contractului este de 21 luni, din care 3 luni pentru întocmire proiect tehnic și detalii de execuție, iar 18 luni de execuție a lucrărilor.

 

de contracte

 

Necesitatea acestor investiții este determinată de condițiile improprii și neadaptate la cerințele actuale ale stațiilor de așteptare pentru călători. Semnalizarea și amenajarea stațiilor de transport din municipiul Pitești sunt precare, călătorii găsesc cu greu stațiile de transport public și orarul mijloacelor de transport pentru fiecare traseu în parte. Indicatoarele din stații nu sunt poziționate într-un loc vizibil și ușor de reperat, iar zonele de așteptare nu sunt amenajate corespunzător”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții municipalității.

 

Principalele lucrări care se vor executa sunt:

• dotarea cu două panouri laterale pentru informarea călătorilor (afișarea timpilor de sosire în stații și a hărții traseelor de transport);

• dotarea în funcție de amplasament, cu un panou interactiv digital, pentru 25 de stații, pentru afișarea informațiilor legate de serviciile de transport în comun, prețuri titluri de călătorie, hartă interactivă, etc. Stațiile prevăzute cu panourile interactive vor fi dotate cu internet WiFi;

• dotarea cu un punct de acces multi USB pentru încărcarea bateriei dispozitivelor mobile încorporat într-un panou informativ (afișare oră, vreme);

• stațiile vor fi echipate cu locuri pentru stat jos, din profile metalice galvanizate și dimensionate corespunzător;

• stațiile vor fi adaptate pentru persoanele cu dizabilități, dotate cu benzi tactile conform specificațiilor normelor în vigoare;

• amenajarea a 20 (16+4) puncte de vânzare bilete în stații – activitățile comerciale din stații să fie doar pentru vânzarea titlurilor de călătorie și abonamentelor; punctele de vânzare vor fi racordate la electricitate și internet;

• amenajarea unui grup sanitar în stațiile cap de linie, și anume: Războieni, Găvana, Gheorghe Doja și Trivale;

• stațiile vor fi racordate la rețeaua de electricitate;

• stațiile amenajate cu punct de vânzare bilete și grup sanitar vor fi conectate la internet;

•dotarea stațiilor cu camere video de supraveghere;

•dotarea cu un element semnal, panou de afișare a denumirii stației;

•coșuri de gunoi.

 

de contracte

 

Referitor la al doilea obiectiv „Optimizarea traseelor de transport public de călători prin introducerea a 3 linii noi” sunt propuse 6 stații noi pentru înființare amplasate pe traseul ce face conexiunea între Bulevardul I.C. Brătianu și Strada Depozitelor. Necesitatea investiției propuse este determinată de faptul că rețeaua de transport public din municipiul Pitești nu acoperă uniform întreg teritoriul.

În prezent, transportul local de călători cuprinde 19 trasee de autobuze, însumând 276,90 km.

Prin această investiție se dorește înființarea a 6 stații noi, aflate pe raza teritorial-administrativă a municipiului Pitești. Acestea vor fi împărțite în 3 categorii, în funcție de amplasare și dimensionare: 2 stații fără panouri laterale amplasate în zonele unde lățimea trotuarului nu este suficientă, 1 stație cu panouri laterale (modul standard) și 3 stații semnalizate cu totem în zonele unde spațiul nu permite amplasarea unei stații de așteptare.

Lucrările vor fi executate de SC C.S.V INFRATECH SRL (Lider) – SC EUROPPAN PROD SA (Asociat) cu terți susținători: SC EUROMATERIA SRL, SC GLOBEXTERRA SRL și subcontractanții SC MONDO COM SRL, SC SIGMA MOBILITY ENGINEERING SRL, SC SMART SERVICES CNS SRL. Valoarea contractului este de: 771.486,29 lei, inclusiv TVA. Durata contractului este de 18 luni, din care 3 luni pentru întocmirea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, iar 15 luni pentru execuția lucrării, se mai precizează în comunicat.

 

de contracte

 

O altă veste bună venită azi pentru utilizatorii transportului public de călători vizează semnarea contractului de furnizare a autobuzelor ecologice, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea transportului public urban de călători în municipiul Pitești”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Contractul de furnizare a fost semnat cu MERCEDES-BENZ TRUCKS & BUSES ROMANIA S.R.L., pentru suma de 25.106.846,91 lei, fără TVA, având o perioadă de execuție de 13 luni.

de autobuz

Obiectul contractului îl reprezintă furnizarea a 20 de autobuze cu tehnologie hibrid, cu lungimea de 12 m.

Autobuzele corespund tuturor standardelor cu privire la nivelul emisiilor, fiind echipate cu un motor Euro VI, etapa D, ce are un impact foarte redus asupra mediului. Autobuzele sunt echipate cu un motor termic cu o capacitate de 7,7 litri și un număr de 6 cilindri în linie. Motorizarea asigură o tehnologie ce se remarcă printr-o eficiență crescută, performanțe ridicate și minimizare a valorilor legate de consum și emisii.

WhatsApp Image 2022 07 12 at 15.22.08 1 - S-a semnat! 99 de stații de autobuz din Pitești vor fi ultra-modernizate!

Autobuzele au podea joasă, fiind dotate cu program electronic de stabilitate (ESP), ABS și consolidarea peretelui lateral pentru a crește siguranța pasivă a autovehiculului.

 

de autobuz

Autobuzele au treptele de acces situate la un nivel scăzut asigurat de podeaua joasă, facilitând îmbarcarea și coborârea ușoară, precum și un flux rapid de pasageri. Cu geamurile laterale mari, înălțimea îmbunătățită și ampatamentul extins, interiorul transmite o senzație de generozitate, de spațiu aerisit.

Datorită conceptului de iluminat modern, compartimentul pentru pasageri asigură un standard ridicat de vizibilitate. Scaunele ergonomice asigură un grad superior de confort datorită suspensiei independente a punții față și a cutiei de direcție care asigură confort prin stabilizarea vehiculului, reducând înclinarea în curbe.

de autobuz

 

Echipamentele pentru persoanele cu handicap sunt instalate în conformitate cu reglementările europene, fiind disponibilă o rampă de acces și o zonă amplă în interior pentru scaune cu rotile.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Pitești | Primăria Municipiului Pitești