Noi reguli pentru românii care trec granița alături de minori

de | 08.11.2023 09:32 | Național, Lifestyle

Noi reguli intră în vigoare pentru românii care trec granița însoțiți de minori, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege.

Actul normativ promulgat de către șeful statului vizează modificarea articolului 31, alineatul (2), litera b) din Legea nr. 248/2005. Această modificare constă în instituirea obligației ca poliția de frontieră să efectueze verificarea informațiilor din cazierul judiciar pentru persoanele care însoțesc minorii.

În urma promulgării noilor dispoziții, art. 31 alin. (2) lit, b) va avea următorul cuprins:

 (2) Organele poliţiei de frontieră vor întrerupe, de asemenea, călătoria minorului, chiar dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 30, în următoarele situaţii:

b) În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare:

  • omor;
  • infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
  • infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
  • lipsire de liberatate în mod ilegal;
  • infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori;
  • trafic de ţesuturi sau organe umane;
  • infracţiuni de terorism”.

Potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin hotărârea Guvernului 94/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit legii 248/2005, minorii nu pot trece frontierele țării noastre fără a fi însoțiți de o persoană majoră, iar acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar aproape în toate situațiile.

Copilul poate călători în străinătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal. Însoțitorul are obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau care exercită autoritatea părintească de unul singur ori a reprezentantului legal al copilului. În plus, însoțitorul trebuie să prezinte și un certificat de cazier judiciar.

sursă foto ziarulunirea.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Tentative de fraudă online în numele Ministrului Economiei și al Transgaz

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Poliția de Frontieră Română