O nouă minivacanță! Câte zile libere mai au românii în 2023

de | 09.07.2023 20:30 | Știri, Lifestyle, Național

Pentru anul 2023, zilele libere legale nu s-au terminat. Și în luna august, angajații din România se vor bucura de o nouă minivacanță.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului va aduce anul acesta o minivacanță de 4 zile de care se vor bucura anumite categorii de angajați.

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, românii primesc liber, pe 15 august.

Astfel, în ultima lună de vară, cei mai norocoși sunt bugetarii datorită faptului că vor avea parte de o mini-vacanță, mai lungă cu o zi. Este vorba despre perioada 12 – 15 august 2023.

Adormirea Maicii Domnului pică anul acesta într-o zi de marți, motiv pentru care Guvernul a decis, încă din luna decembrie a anului trecut, ca ziua de luni, 14 august, să fie zi liberă.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează, iar angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde acestora compensații.

Potrivit legislației în vigoare, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Cei care nu respectă legea, se pot alege cu amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei.

Următoarele  libere legale pe care le mai au românii în 2023 sunt:

  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.

foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Veste bună pentru salariați! Mai multe zile libere în 2024

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: