O nouă minivacanță! Câte zile libere mai au românii în 2023

de | 24.04.2023 10:37 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

O nouă minivacanță! Câte zile libere mai au românii în 2023

Vești bune pentru români! După zilele libere pe care le-au avut cu prilejul sărbătorilor pascale, angajații din România se vor bucura de o nouă minivacanță.

Este vorba de zilele libere de 1 Mai, Ziua Muncii. În acest an, 1 Mai pică într-o zi de luni, astfel, românii vor avea parte de 3 zile libere, cu ocazia minivacanței, în intervalul 29 aprilie-1 mai.

Peste o lună de zile, angajații vor avea încă o minivacanță de 5 zile. Având în vedere că Ziua Copilului pică joia, iar pe 4 și 5 iunie, duminică și luni, vor fi Rusaliile, românii se vor bucura de 5 zile libere, făcându-se punte între zilele deja libere și weekeend.

Următoarele zile libere legale vor fi pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României și pe 25-26 decembrie, Crăciunul.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care nu respectă legea

Potrivit ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), angajatorii care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare, având în vedere că în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează. Excepție fac salariații care muncesc în unitățile sanitare, în alimentație publică, dar și în alte locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității.

Însă, în acest caz, angajatorul trebuie să compenseze orele de muncă lucrate, fie cu timp liber în următoarele 30 de zile, fie cu un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Cei care nu respectă legea, se pot alege cu amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei.

Foto descriptiv Ego.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

În minivacanța de 1 Mai. CFR Călători suplimentează numărul trenurilor spre litoral

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM