anchetaonline.ro

Noul regulament școlar – Elevii nu mai pot fi exmatriculați!

de | 05.07.2022 21:13 | Știri, Administrație, Național

Anunțul făcut, în cursul zilei de marți, de către Ministerul Educaţiei transmite faptul că a fost semnat ordinul care aprobă noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP). Acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.

Noul regulament va intra în vigoare de la data de 1 septembrie 2022, iair conforma lui, centrele de învățămânr nu mai au dreptul de a exmatricula elevii. Există o singură excepție totuși, este vorba despre învățământul postliceal.

De asemenea, profesorii vor putea încheia o singură medie pe an, iar numărul de note pentru fiecare disciplină este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânale, potrivit săptămânal disciplinei, regulamentului care intră în vigoare la 1 septembrie 2022.

Totodată, numărul de note care se acordă fiecărui elev, pe an, la fiecare disciplină de studiu, va fi stabilit de către profesor.

Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, scrie noul regulament.

Principalele modificări conform Digi24:

1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.

2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.

3. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

4. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

5. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).

6. Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.

7. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.

8. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.

9. Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

10. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Astfel, următoarele prevederile ROFUIP vor intra în vigoare începând 1 septembrie 2022.

Sursa Foto Unica.md

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Klaus Iohannis a fost menționat pentru postul de șef NATO!

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Educaţiei
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism an II, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare: