anchetaonline.ro

OFICIAL! Actele plastifiate devin nule! Ce trebuie să știe părinții despre certificatele de naștere ale copiilor

de | 30.04.2022 10:22 | Știri, Administrație, După locație, După subiect, Național

O nouă lege va fi aplicată, începând de luni, 2 mai. Este vorba de Legea nr. 105/2022, care a apărut, vineri, în Monitorul Oficial și care prevede ca modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă- certificatele de naștere, de căsătorie și deces- să ducă automat la anularea acestora. Mai mult, potrivit aceleiași legi, părinții nu vor mai putea să pună copiilor mai mult de trei prenume.

Astfel, Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, a fost modificată, pentru a se stabili cu claritate că este interzisă completarea sau modificarea fără drept, ori plastifierea lor. În cazul nerespectării legii,  actele respective nu vor mai fi valabile.

Cei care pot constata nulitatea documentelor sunt ”ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidența populației sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României”, așa cum se arată în lege.

De asemenea, au fost introduse restricții în ceea ce privește numele date copiilor. Acestea sunt:

– Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte.

– Dacă părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului ori prenumele este format din mai mult de trei cuvinte, întocmirea actului de naștere se face pe baza declarației scrise și semnate de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului.

– În lipsa acordului părinților cu privire la numele de familie, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale care a înregistrat actul de naștere”, se arată în noua lege.

Încă 2 cazuri de hepatită necunoscută! Prima fetiță suspectă are de fapt boala Wilson

Citește articolele pe același subiecte:
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare: