Rețete delicioase din cozonacul uscat

de | 26.12.2022 18:53 | Știri, După subiect, Județean, Lifestyle, Național

V-a rămas cozonac după acest Crăciun? Pentru a evita risipa de alimente am adunat câteva rețete gustoase prin care puteți refolosi cozonacii rămași.

Prăjit

Cea mai simplă metodă de refolosire a cozonacilor uscați este prăjirea lor la toaster. Pentru a căpăta un gust și mai bun puteți pune unt peste feliile de cozonac prăjite și să le devorați dimineața.

Budincă

O altă rețetă, potrivit savoriurbane.com, este budinca de cozonac cu stafide și rom, cu cremă fină din smântână și ouă. Pentru această rețetă avem nevoie de: 350-400 g cozonac sau cornuri; 100 g unt; 300 g smântână; 5 ouă; 100 g stafide; 30 ml rom; 50-100 g zahăr; 1 plic de zahar vanilat; un praf de sare; unt și pesmet pentru vas. Stafidele se înmoaie în rom (alcoolul se va evapora la coacere) sau în suc de portocale aromatizat cu esență. Apoi se taie cozonacul cubulețe mărunte. Separat se ia o tigaie și se topește untul peste care se adaugă cozonacul și se rumenește ușor. Ouăle se bat cu zahărul și cu praful de sare până obține o spumă. Dacă cozonacul e dulce putem reduce cantitatea acestuia. Apoi se adaugă și smântâna și vanilia și se bate cu ajutorul unui mixer până se omogenizează. Peste această compoziție se pune romul cu stafidele. La final se pun și crutoanele de cozonac. Separat un vas termorezistent se tapează cu unt și cu pesmet, iar apoi se toarnă compoziția și se uniformizează. Se bagă la cuptor și se lasă până se rumenește. După ce e gata se scoate din cuptor și se pudrează cu zahăr.

Tort

O altă rețetă pe care am descoperit-o pe poftadecevabun.ro este tortul în sos de ciocolată cu blat de cozonac. Pentru blat aveți nevoie de 800 gr cozonac. Pentru crema aveți nevoie de: 2 plicuri de budinca de ciocolata; 900 ml lapte; 6 linguri de zahăr. Pentru sirop aveți nevoie de: 250 ml apa; 60 gr zahar; 3 lingurite esenta de rom. Pentru glazură aveți nevoie de: 3 plicuri glazura de ciocolata. Mai întâi trebuie preparată budinca de ciocolată conform instrucțiunilor de pe pachet și lăsată la răcit. Preparați siropul punând la fiert apa și zahărul, la foc mare, pentru circa 3 minute. Când e gata siropul, se ia de pe foc, și se pune esența de rom, după care se lasă la răcit. Cozonacul se taie feli și se așează în forma dorită pentru a fi însiropat bine, iar apoi se adaugă jumătate din cantitatea de cremă. Se mai pune un strat de cozonac bine însiropat și peste se pune restul de cremă. După se mai pune un strat de cozonac feliat și însiropat bine. Se pune la rece și apoi puteți adăuga glazura de ciocolată. Dacă doriți altă glazură puteți pune după plac ce glazură vă place. Pentru decor puteți folosi frimituri de cozonac.

Sursă foto: gastropedia.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Crăciunul vedetelor. Iată unde au petrecut

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: