Olimpia Doru – o pierdere de 6 milioane de euro pentru PNL

de | 02.09.2022 08:00 | Știri, Județean, Politic

Oamenii de calitate nu rezistă în politică, iar politica fără oameni de calitate ne afectează tuturor viața – acesta este cercul vicios în care se învârtește societatea românească în ansamblu. Olimpia Doru, managerul New Design Composite, a testat apele politicii pornind de la premisa că aceasta este un instrument pentru a face mai mult bine, pentru mai mulți. S-a lovit însă de inerția celor pentru care politica a fost și reprezintă un business din care se întrețin ei și familiile lor. Olimpia Doru a povestit despre experiența sa politică, scurtă dar intensă, în cadrul evenimentului „De ce avem nevoie de egalitate de gen în politică?”, desfășurat, săptămâna trecută, la Curtea de Argeș.

Rândul mi-l stabilesc eu, nu mi-l stabilește nimeni!

Am activat în politică și recunosc că mi-am dat demisia după un an de mandat de consilier județean. Nu pentru că mi-a fost teamă și nu m-am luptat pentru poziția respectivă, că nu am muncit și nu am dovedit în viața privată, ci pentru că m-am trezit singură. Din cei 8 consilieri la ora aceea, de câte ori încercam să am un subiect de dezbatere și de câte ori veneam cu amendamente în timpul ședinței, primii care comentau erau colegii mei din PNL. Primii care mergeau și comandau articole în presă erau colegii mei din PNL. În aceste condiții, întreb eu, cum să rezistăm în politică, pentru că eu am intrat ca să schimbăm ceva?!

A fost o decizie grea să plec, deoarece construisem organizația de femei de la sub zero. Nu exista când am preluat-o. Am făcut evenimente memorabile pentru oamenii care erau atunci și înțelegeau că nu avem un scop personal. Mereu auzeam: «Aici nu ești acasă, aici nu ești în business!». Și întotdeauna spuneam: «Eu am citit statutul PNL și nu am găsit nicăieri faptul că lucrurile se fac fără principii sau că politica e o mocirlă.» Doar că femeile, chiar dacă îndrăznesc, au atitudine și vor, nu sunt niciodată respectate; ele sunt doar niște pioni care se mută pe tabla de șah. Noi ne dorim să fim respectate și apreciate ca oameni, nu ca femei., a declarat Olimpia Doru.

Aceasta a adăugat că niciodată nu a înțeles regula aceea potrivit căreia „trebuie să-ți aștepți locul.

La momentul când s-a pus problema listelor pentru Consiliul Județean, s-a stabilit următoarea ordine: cei care erau președinți, apoi cei care erau pe funcții și după aceea restul. Eu am spus: «Hai să ieșim pe stradă și să vedem pe cine cunoaște lumea!» Nu am tolerat niciodată replica aceea, să-ți vină rândul, de aceea le spuneam: «Rândul mi-l stabilesc eu, nu mi-l stabilește nimeni!»”, a mai declarat omul de afaceri Olimpia Doru.

Ce a însemnat plecarea Olimpiei Doru din PNL? A însemnat pierderea unui om a cărui cifră de afaceri se ridică astăzi la peste 6 milioane de euro.

Doamnele PNL din Argeș au aflat ce ar trebui să facă pentru a nu mai fi tratate ca niște cantități neglijabile

Violeta Vijulie - Olimpia Doru - o pierdere de 6 milioane de euro pentru PNL

Săptămâna trecută, la Curtea de Argeș, s-a făcut primul pas oficial în campania pentru sprijinirea egalității de gen. Femeile din politică au decis că nu mai vor să fie la cheremul bărbaților, cu atât mai mult, cu cât, față de mandatul trecut, în loc să crească, numărul femeilor din legislativ s-a redus simțitor. În toamna aceasta, pe agenda parlamentului, se va afla proiectul de lege prin care se statuează că nici bărbații și nici femeile nu ar trebui să fie reprezentați în parlament în procent mai mic de 33. La acest moment, procentul femeilor din parlament este de aproximativ 18.

Evenimentul de la Curtea de Argeș a fost inițiat de către Societatea Liberală, condusă de Violeta Vijulie, cu sprijinul președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege. Au participat în cele două zile de dezbateri extrem de interesante numeroase doamne din mediul politic, public și de afaceri, dar și primari liberali, președinți de organizații PNL, consultanți politici și reprezentanți ai ONG-urilor care au luptat pentru egalitatea de gen.

Discuțiile au fost cât se poate de sincere și deschise și, mai ales, fără menajamente și ipocrizii. Femeile nu au fost nici pe departe mângâiate pe cap, ci li s-a spus, în mod direct, adevărul gol-goluț: dacă vrei o carieră în politică, pe lângă determinare și atitudine, trebuie să ai timp suficient și confort financiar. Altfel, doamnele vor face figurație pentru funcții mărunte și vor continua să stea la mâna bărbaților pentru a fi… promovate pe orbită. E drept că acest adevăr le-a stat în gât unora, obișnuiți cu ipocriziile politice potrivit cărora doamnele trebuie încurajate să vină ca să facă figurație, pentru ca bărbații să nu dea rău, singurei, în poze.

Femeile ar trebui să fie, în primul rând, puternice în afara politicii

O primă constatare a Violetei Vijulie a fost aceea că, în primul rând, ascensiunea femeilor este îngreunată de însăși… biologia lor. Faptul că au privilegiul de a fi mame (unul infinit mai important decât acela de a fi politician) le trage pentru o perioadă sau definitiv pe linie moartă.

Am constatat că la nivelul organizațiilor de elevi și studenți sunt multe fete. La TNL, din ce în ce mai puține. La PNL mai puține și mult mai puține, în funcție de conducerile filialelor. Multe femei nu rezistă acestui parcurs dificil și acestei vieți de două ori mai grele, pentru că femeia are grijă și de familie, și de carieră. Exact în momentul când au 30-40 de ani și pot promova, multe dintre femei renunță la o ascensiune foarte bună pentru a da naștere și a avea o mai atentă grijă de copii.

Pornind de la acest adevăr, Violeta Vijulie consideră că în politică ar trebui să pătrundă mai multe femei care deja și-au rezolvat aceste aspecte ale existenței lor, adică au copiii cumva porniți pe drumul vieții și, mai ales, se bucură de independență financiară și ceva capital de timp.

Femeile ar trebui să fie, în primul rând, puternice în afara politicii și să aibă o conjunctură favorabilă de carieră în afara politicii ca să se poată susțină să facă politică. Trebuie să ai niște venituri și să fii la un nivel de carieră care să-ți permită să aloci și niște timp. Ca să poți face politică trebuie să ai un venit bun câștigat în mai puțin de 8 ore pe zi. De aceea, de multe ori, femeile care fac politică ajung pe poziții de consiliere, care presupun o remunerație fixă, adică în loc să lucreze într-o firmă, ajung să lucreze la stat. Dar nu asta înseamnă să faci politică., a declarat Violeta Vijulie.

Nu e de mirare de ce, nefiind pe picioarele lor sau neavând atitudinea potrivită, multe femei au acceptat să-și reducă rolul în organizație la a face cafele domnilor bărbați sau la a le așeza scaunul sub fund, cum s-a plâns președintele OFL Pitești, Flavia Ghițu.

Și tot legat de atitudinea pe care femeile ar trebui să o aibă, Violeta Vijulie a mai punctat un aspect: organizațiile de femei nu sunt organizații de împărțit mărțișoare și ghiozdane la început de an.

E și vina femeilor că nu sunt reprezentate la nivel de vârf, pentru că le aud spunând: «Eu nu am venit în politică pentru funcții, eu am venit așa, să mai fac niște mărțișoare, începe școala, facem niște ghiozdane…». Nu așa vom ajunge să avem funcții politice. Nu trebuie să neglijăm funcția socială, dar pentru asta există parteneriatul cu societatea civilă. OFL nu trebuie să fie ONG, ci trebuie să facă propuneri normative în consiliile locale, în consiliile județene sau la nivel de parlament. Asta trebuie să facă doamnele din OFL, să fie oameni politici, nu oengiste., a mai punctat Violeta Vijulie.

Harta misoginismului politic în Argeș

Curtea de Argeș pare să fie localitatea cu cei mai misogini politicieni, cel puțin în ceea ce privește reprezentativitatea femeilor în Consiliul Local. Doar 10% din componența acestuia include femei. 10%, adică… două!

Pe următorul lor se află Costeștiul, cu 11%, apoi Topoloveniul, cu 13%. La Pitești, procentul femeilor este egal cu cel de la Senat – 17%. Cele mai multe femei se regăsesc în Consiliul Local Câmpulung – 21%, în timp ce în Consiliul Județean, doamnele sunt reprezentate 20%.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Scârbit de România, președintele Consiliului Județean al Elevilor vrea să-și facă valiza. Cel puțin parțial

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Câmpulung | Olimpia Doru | PNL