Oltenia- reclasificată drept zonă seismică de risc! În zona epicentrală, intensitatea a fost de peste 7 grade

de | 15.02.2023 11:34 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

Oltenia- reclasificată drept zonă seismică de risc! În localitățile apropiate de epicentru intensitatea a fost de peste 7 grade

În urma cutremurelor produse în ultimele două zile în Oltenia, regiunea va fi reclasificată drept zona seismică de risc, potrivit cercetătorului Mircea Radulian.

Seismul care a avut loc marți, 13 februarie, de 5,7 grade, a fost cel mai mare din Oltenia, înregistrat în ultimii 200 de ani. În anul 1943 a mai avut loc un cutremur de peste 5 grade în Gorj.

A fost o activitate seismică puternică în această zonă, cea mai puternică înregistrată în 200 de ani, de când avem noi înregistrări, şi din acest punct de vedere a fost o surpriză pentru că nu ne-am fi aşteptat să avem două cutremure peste 5 în decurs de o zi şi ceva, faţă de o perioadă de 200 de ani când a fost un singur cutremur peste 5, în anul 1943, acum 80 de ani.

Este, cu siguranţă, cea mai mare activitate înregistrată până în prezent în această zonă.

Pe de altă parte, e clar că această zonă va intra cumva în alt regim de analiză a hazardului, deci ea intra într-o anumită categorie de zone seismice, dar acum, cu siguranţă, va fi clasificată într-o zonă mai periculoasă”, a transmis cercetătorul Mircea Radulian.

A fost o surpriză pentru că calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă”, a adăugat directorul INFP.

Cutremurul din Gorj a fost urmat de 94 de replici

Totodată, miercuri, reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) au transmis că seismul de marți a fost urmat până acum de 94 de replici. În zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade.

În ceea ce privește speculațiile privind legătura între cutremurul produs în Turcia, săptămâna trecută, cu cele din Gorj, INFP spune că probabilitatea este foarte redusă, dar că vor fi făcute studii în acest sens.

Cred că este puțin probabil ca la cutremurele din Târgu Jiu să avem o influență din partea evenimentelor din Turcia, pentru că sunt totuși cutremure mari, de peste 5 grade.
De obicei, aceste influențe la distanță mare se referă la cutremure mici în zona foarte sensibile, în sensul că sunt gata-gata să producă cutremure, în general sunt mai mici. (…)
Este greu de dat acum un răspuns categoric, dar influențele la așa distanță sunt, totuși, foarte mici”, au transmis reprezentanții INFP.

Aceștia au precizat faptul că tehnologia nu poate anunța cutremurele, deoarece nu există aparate care să le poată prevedea și că suntem „la cheremul naturii”.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Harta celor mai afectate zone din România în cazul unui cutremur major

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: INFP

Ultimele articole